Ametnike sõnul on nad näinud tõendeid selle kohta, et Porošenko on lepingute sõlmimise suhtes kõhkleval seisukohal, kuid siiski loodetakse, et ta kirjutab neile alla järgmiste kuude jooksul. Miljardärist šokolaadivabrikant on aga saatnud sõnumi, et pöördub ise eurooplaste poole, kui on selleks valmis, kirjutab Wall Street Journal.

Porošenko pressiesindaja ütles, et tulevane president arutab kokkulepetele allakirjutamise aega pärast kohtumist mõnede Euroopa riigijuhtidega järgmise nädala lõpus Poolas.

Kahepoolne assotsiatsioonileping muudaks Ukraina suhteid Euroopa Liiduga ning see on olnud riigi poliitilise kriisi keskmes pea kogu viimase aasta jooksul. President Viktor Janukovõtši otsus novembris lepingu sõlmimisest loobuda kutsus esile meeleavaldused, mis lõpuks viisid Janukovõtši kukutamiseni.

Porošenko rääkis esmaspäeval Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso ja Euroopa Liidu nõukogu presidendi Herman Van Rompuyga.

Van Rompuy personaliülem Didier Seeuws ütles esmaspäeva õhtul liikmesriikide kõrgete esindajate kohtumisel, et Porošenko palus veidi rohkem aega, teatasid mitmed asjaga kurssi viidud inimesed. Diplomaatide sõnul selgitas Seeuws, et Porošenko ütles Van Rompuyle, et võtab nendega ühendust ja annab teada, millal on õige aeg.

Kaks Barroso ja Porošenko vestlusega kurssi viidud abi ütlesid Wall Street Journalile, et Porošenko andis mõista, et tahab endiselt lepingu allkirjastada, kuid ei pakkunud selleks mingit tähtaega.