Toon välja ühe kuu keskmise kulu:

Lasteaed keskmiselt 55

Kohamaks + 2X toitlustamine ja koorikool 25

Hommikusöögi sööb poiss kodus ― kui ta seda ei teeks, oleks tasu veidi kõrgem.

Kergejõustik 18

Jalgpall 16

Hobid on valitud tema enda poolt. Need on arendavad ja neid ma keelata ei saa. Kui minuga oleks omal ajal tegeletud, siis kes teab, milles ma oleksin andekas olnud.

Transport keskmiselt 30

Transpordi all on hetkel ainult need kulud, mis on seotud lapse sõidutamisega laulma ja kergejõustikusse. Sellest kalkulatsioonist puudub auto mõistlik kulumine.

Elamiskulud keskmiselt 35

Elamiskulude all pean silmas kulusid veele, elektrile ja küttele.

Söök ja jook keskmiselt 100

Söök ja jook on meil valdavalt tervislik: palju puu- ja juurvilju, kala ja kana. Liha ostan otse lihunikult turult, teen ise pihve ja lihapalle, keedan puljongeid ja suppe.

Riided ja jalanõud keskmiselt 50

Eestist ostan poest ainult talveriideid ― kõik ülejäänud on kas tuttavatelt hea hinnaga, kirbukalt, või tellin UK-st või toon sealsetest outlettidest, kui juhtun reisima.

Meelelahutus kuni 100

Viimasena siis meelelahutus, mille alla kuuluvad sõprade ja sõbrannade sünnipäevad, kino, teater, muuseum, ning sinna juurde kuuluv toitlustus. Selle summa sisse on arvestatud ka üks mänguasi või raamat.

Saame summaks 429 eurot

See pole iga kuu nii palju, aga see on aasta keskmine kulu. Siit puuduvad hetkel lasteaia lõpetamisega seonduvad kulud ning koolitee alustamisest tulenevad kulud.

Käesolev aasta on olnud kõige kulukam. Laps on möödunud talvega võtnud nõuks kasvada arvestatavaks koolijütsiks. Püksipaarid, mis sügisel said varuga ostetud, on täna juba lühikesed, jalanõud ei tule samuti enam hästi üle kanna. Õnneks on väikevend tagant järele sirgumas ja temaga saab paljude riiete ja jalanõude osas soodsamalt läbi juba praegu.

Kokkuvõtvalt: laste peale kulub raha, kulub päris korralikult, aga nad on minu lapsed. Ma ei ela pillavat elu ja minu lapsed ei saa kõike, mille poole käe sirutavad. Need kulud, mis said kirja pandud, on elementaarsed asjad, mida ma pean vajalikuks, et laps areneks, kasvaks sotsiaalseks ning oskaks ühiskonnas toime tulla. Need on tegevused, läbi mille ta õpib kombeid, lugupidamist, distsipliini, iseseisvust, orienteerumist, meeskonnatööd, teistega arvestamist, ning loob juba varakult omale sõpruskonna, kel on temaga sarnased huvid. Seda läbi mängu, mis on temaealise jaoks parim õppimisviis.

Minu kiri pole mõeldud vastuargumendiks noorele emale vaid lihtsalt näiteks, et kõik on suhteline ja subjektiivne.