Eesti keele ja kultuuri akadeemilise välisõppe programmi (EKKAV) raames töötab välismaal üheksa eesti lektorit, kokku on võimalik eesti keelt õppida ligi kolmekümnes välisülikoolis.

Vilniuse Ülikoolis töötab eesti keele ja kultuuri lektor programmi toel 2002. aastast. Tänavu lõpetab teine lend eesti ja leedu keele liiterialal õppivaid üliõpilasi. Uuel õppeaastal pakub Vilniuse Ülikool eesti keelt valikainena ja huvilisi asub õpetama Sigita Komarovskyte. Ta on lõpetanud Vilniuse Ülikoolis eesti keele eriala, õppinud vahetusüliõpilasena Tallinna, Tartu ja Joensuu ülikoolis ning omandanud ka õpetaja kvalifikatsiooni. Viimastel aastatel on Sigita töötanud Leedus eesti ja leedu keele õpetaja ning tõlkijana.

Pekingi Välisõpingute Ülikoolis alustati eesti keele õpetamist 2010. aastal. Igal aastal on Pekingis õppinud eesti keelt ja kultuuri paarkümmend üliõpilast, usinaimad on osalenud ka Eesti ülikoolide suvekursustel. Sügisel Pekingis tööd alustav Ilona Tragel on kaitsnud doktorikraadi Tartu ülikoolis, töötanud samas ülikoolis üldkeeleteaduse osakonna ja doktorikooli juhatajana.

EKKAV programmi toetusel on eesti lektor lähetatud ka Läti Ülikooli, Pariisi ida keelte ja kultuuride instituuti (INALCO), Peterburi Riiklikku Ülikooli, Saksamaale Göttingeni ülikooli, Tšehhi Brno Masaryki ülikooli, Ukrainasse Lvivi Rahvusülikooli ja Varssavi ülikooli.