Surkov viibis Rootsis puhkusel veel pühapäeval. Reisi jäädvustas tema naine Instagramis, kus paari on näha Stockholmi populaarsete vaatamisväärsuste juures, vahendab The Local.

Euroopa Liit kehtestas Surkovile reisikeelu reedel, 21. märtsil ja see tähendab, et tal ei lubata Euroopa Liidus kuhugi reisida.

„Ma võin kinnitada, et ta on Rootsis olnud ja ta sisenes enne sanktsioonide teatavaks tegemist. Millal täpselt, me ei tea,“ ütles Stockholmi piiripolitsei pressiesindaja Kent Söderlund. „Ma tean, et ta lahkus 23. märtsil. Ta lahkus Arlanda lennuvälja kaudu. Ta ületas meie piiri, aga ma ei tea tema sihtkohta. Ta pidi Euroopa Liidust lahkuma, muidu oleks reisikeeld piirikontrollis välja tulnud.“

Reisipildid pandi Instagrami üles 20.-23. märtsil.

Rootsi välisministeeriumi pressiesindaja Isabelle Sundström ütles, et ministeerium ei ole kindel, miks Surkov Stockholmis viibis ning ka ülejäänud detailid pole selged.

„Meil ei ole informatsiooni, mis viitaks sellele, et ta sisenes riiki pärast sanktsioonide jõustumist,“ ütles Sundström. „Meil pole olnud mingit kontakti Venemaa saatkonnaga.“

Surkov ütles eelmisel nädalal Vene ajalehele, et tal on suur au olla USA sanktsioonide nimekirjas.

Surkovi teeneks peetakse Putini-meelse noorteliikumise Naši loomist ja juhitud demokraatia nimelise poliitilise süsteemi väljakujundamist. Ta oli Venemaa asepeaminister 2011. aasta detsembrist kuni 2013. aasta maini.

Halli kardinali hüüdnime kandev Surkov arvati enne Ukraina kriisi olevat Putini soosingust välja langenud, kuid nüüd on ta teadetekohaselt siseringis tagasi ning oli keskne figuur Krimmi annekteerimise kava väljatöötamisel.