Võitlusriistad olid hirmsad, leidus nii mõõku, kui kirveid. Siin-seal saadi ka veri naha alt välja, kuid ei midagi hullu. Ka suuremad muhud taanduvad õhtuks, ütles üks pihtasaanu. Seltskond oli rahvusvaheline, kõrvu jäi peale eesti ja vene keele ka rootsi ning inglise keelt. Kui just teineteise pihta mõõgaga ei löödud, olid kõik sõbralikud. Võitlusareenil käisid nii naised kui ka mehed.


Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud iga-aastane turniir avab traditsiooniliselt uue mõõgavõitlushooaja. Lisaks muinasvõitlusele saab näha HMB Eesti rahvusmeeskonna demonstratsioonesinemist ja Eesti Keskaegse Võitluse Raudliiga kõikide aegade esimest matši. Üritus toimub Tallinn-Tartu maantee ääres asuvas Viikingite Küla muinaslinnuses, Saula külas, Kose vallas. Sissepääs on kõigile tasuta.


Muinasturniirist võttis osa ka Eesti ajaloolise mõõgavõitluse elav ning võitmatu legend Konstantin Aleksejev ehk Diagrian.

Teiste riikide eeskujul on nüüd ka Eestis pandud alus HMB võitluse rahvusliigale. Eesti Keskaegse Võitluse Raudliiga reeglid põhinevad HMB profivõitluse kategooria reeglitel, mille järgi on võitluses lubatud peaaegu kõik võtted peale torkamise, mõningate ohtlikemate valuvõtete ning vastase kägistamise. Profivõitluste kontakt on äärmuslikult raske ning meenutab kõige enam MMA võitlust raudrüüdes ning relvadega. Punkte annavad löögid nii mõõgaga kui ka kilbi servaga, samuti vastase maha viimine. Eesti Raudliiga kõikide aegade kõige esimese matši avasid juba kogenud mõõgavõitleja Jaan Murumets ehk Barbar klubist Turm (Tartu) ja võrdlemisi noor tulija Аlbеrt Bulаnov ehk Alik klubist Karu Klubi (Narva). Mõlemad võitlejad kuuluvad ka HMB Eesti rahvusmeeskonda.