Vastavalt kokkuleppele registreeritakse erakonna algatusrühm uue mittetulundusühinguna veebruaris.

Detsembris Vaba Isamaalise Kodaniku (VIK) esimeheks valitud riigikogu liige Andres Herkel rõhutas, et Eesti vajab avatumat poliitilist konkurentsi, kui praeguseks kujunenud neljaparteisüsteem pakkuda suudab.

„Leiame, et Jääkeldri, Rahvakogu, Harta ja teiste kodanikualgatuste võimalused on ammendunud ja valdavalt ei ole neid kuulda võetud," ütles Herkel. "Järelikult tuleb astuda järgmine samm. Meie kõige tähtsam eesmärk on taastada kõikumalöönud usaldus ja usk oma riigi vastu. See on põhjus, miks poliitikud peaksid peeglisse vaatama ja mitte arvama, et ühiskond on rumal."

Ühenduse Parem Eesti esimees, ettevõtja Maario Laas märkis, et tänastel erakondadel puudub selge visioon, milline peaks olema Eesti, et inimesed saaksid siin õnnelikult elada ja tunneksid, et nendega ka reaalselt arvestatakse.

"Erinevate edulugude kopeerimine ei anna meile kunagi võimalust saavutada soovitud edu," lausus Laas. "Selleks, et Eesti saaks tekkinud kriisist välja tulla, on vaja selget ideed, millisena me näeme ideaalis Eestit 50 ja 100 aasta pärast."

MTÜ-l Vaba Isamaaline Kodanik on ligi 300 liiget ja nad osalesid sügisel kohalikel valimistel erinevate valimisliitude kaudu.

Ühendusel Parem Eesti fikseeritud liikmeskond puudub, vaid nad on pidanud laiapõhjalist dialoogi erinevate aktiivsete kodanikualgatuslike organisatsioonidega ja korraldanud arvuka osavõtjaskonnaga üritusi vastava üle-eestilise võrgustiku loomiseks.