Hiina ajaleht Global Times kirjutas, et USS Cowpens tuli Hiina ukselävele ja kujutas endast ohtu Hiina sõjalisele julgeolekule, vahendab AFP.

Washington esitas pärast Lõuna-Hiina merel 5. detsembril aset leidnud intsidenti ametliku protesti, väites, et laevad asusid rahvusvahelistes vetes.

„Kui Ameerika merevägi ja õhujõud tungivad kogu aeg Hiina ukselävele, satutakse varsti vastasseisu,“ kirjutas Global Times. „Hiina tugevuse suurenedes paeb USA õppima Hiinaga suhtlema ja teda austama, kui ei taha kokkupõrget merel või õhus.“

Hiina võimud ei ole veel napilt ära hoitud kokkupõrke kohta ametlikku avaldust teinud.

USA mereväe ohvitserid ja kaitseministeeriumi ametnikud teatasid eelmisel nädalal, et Hiina laev möödus otse USS Cowpensi nina eest ja jäi seisma 500 meetrit eemal, mistõttu pidi Ameerika laev kokkupõrke vältimiseks kõrvale põikama.

Global Times tsiteeris anonüümseks jäänud Hiina sõjalist eksperti, kes ütles, et USA jälitas ja ahistas Hiina lennukikandjat Liaoning, mis oli piirkonnas õppustel, ning USS Cowpens tuli 45 kilomeetri sügavusele Hiina laevastiku sisemisse kaitsetsooni.

„Pahad poisid väidavad alati kõigepealt, et on süütud,“ ütles ekspert Global Timesile ja lisas, et USA sõjalaev käitus kõigepealt Liaoningi formatsiooni vastu ründavalt.