Lõuna-Korea lend oli osa regulaarsetest vaatlusõppustest veealuse vaidlusaluse, kuid Lõuna-Korea kontrollitud kalju Ieodo ümbruses, mis on olnud pikaaegsete diplomaatiliste pingete allikas Pekingi ja Souli vahel, vahendab AFP.

„Me ei teavitanud Hiinat,“ ütles Lõuna-Korea kaitseministeeriumi pressiesindaja. Hiina kuulutas uue õhukaitse identifitseerimistsooni ühepoolselt välja laupäeval. See hõlmab piirkonda, kus asub Ieodo, aga ka saared, mille üle käib territoriaalvaidlus Hiina ja Jaapani vahel.

Lõuna-Korea pressiesindaja ütles, et nende sõjalennukid jätkavad lende Ieodo piirkonnas Hiinat sellest teavitamata.

Nii Tokyo kui ka Soul on tagasi lükanud Hiina nõudmise, et kõik tsooni läbivad lennumasinad esitaksid lennuplaani ja oma identifitseerimisandmed.

Ka Jaapani õhujõudude lennukid sisenesid Hiina õhutõrje tuvastustsooni, kirjutas ajaleht Asahi Shimbun tundmatuks jäänud kaitseministeeriumi allikatele viidates.

Ministeeriumi ametnik ei kinnitanud AFP järelepärimise peale ajalehe teadet, kuid hästivarustatud rannavalve ütles, et ka nemad lendasid õhutõrjetsooni Ida-Hiina mere kohal, vahendab BNS.

"Me ei ole muutnud oma tavapäraseid patrulloperatsioone alal, mille Hiina oma kaitsetsooniks kuulutas ega teavitanud oma lennuplaanist. Ja me ei kohanud Hiina hävitajate vastupanu," ütles rannavalve pressiesindaja Yasutaka Nonaka.

Nädala algul saatis USA piirkonda kaks pommitajat B-52.