Assad esitas usutluses Liibanoni telekanalile Al-Mayadeen retoorilise küsimuse: "Kas keegi usub endiselt, et Saudi Araabia kujundab Süüria suhtes iseseisvat poliitikat?"

Süüria presidendi väitel viib Ar-Riyad täielikult ellu USA poliitikat, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Assad nimetas usutluses moslemivennaskonna Süüria haru "terrorirühmituseks", mis on tema režiimi harjumuspärane termin alates 2011. aasta märtsist selle vastu võitlevate ülestõusnute iseloomustamiseks. "Ajavahemikul minu saamisest riigipeaks kuni kriisi alguseni on see rühmitus tõestanud korduvalt, et selle tegevus ei põhine mitte usul, vaid silmakirjalikkusel."

Süüria president ärgitas ÜRO ja Araabia Liiga erisaadikut Lakhdar Brahimit mitte ületama talle antud mandaati. "Kui ta sellest kinni peab, võib ta Damaskusesse naasta. Talle on pandud vahendamise ülesanne. Vahendaja peaks olema neutraalne," märkis ta.

Brahimi ei ole Damaskusest külastanud alates 2012. aasta lõpust, mil ta sattus Süüria võimude tugeva kriitika alla avalduse tõttu, milles ta kutsus Assadi tagasivalimisest loobuma.

Süüria rahukonverentsiks ei ole Assadi sõnul veel sobivaid tingimusi. "Kes konverentsil osalevad? Kuidas on need poliitilised jõud seotud süüria rahvaga? Kas need jõud esindavad süüria rahvast või neid riike, kes on nad välja mõelnud?" küsis riigipea.

"Kuidas saavad need jõud esindada süüria rahvast, kui nad elavad välismaal. Nad ei julge Süüriasse tulla, kuid väidavad end kontrollivat 70 protsenti riigi territooriumist," lisas ta. Assadi hinnangul on konverentsi osas veel palju lahtisi küsimusi. "Mis on selle konverentsi raamistik? Lahendus Süüria [kodusõjale] peab olema süürlastekeskne, sõltumata sellest, kas välisriigid seda tunnustavad. See ei loe. Määrav on see, kas süüria rahvas lahendust tunnustab," rääkis president.

Assadi sõnul ei ole kõige tähtsam küsimus mitte konverentsi toimumine, vaid selle edu. "Praegu edu saavutamiseks tingimusi veel ei ole," lisas ta.

Riigipea ütles, et ei näe isiklikult ühtegi põhjust, miks ta ei peaks järgmisel aastal uuesti presidendiks kandideerima. "Minu vastus küsimusele, kas ma kandideerin, sõltub kahest tegurist - mu isiklik soov ja rahva tahe. Mis puudutab esimest tegurit, siis ma ei näe põhjust, miks ma ei peaks uuesti riigipeaks pürgima," sõnas Assad.

Ühendriikide välisminister John Kerry ütles, et Assadi tagasivalimine pikendaks riigis möllavat kodusõda. "Kui ta [Assad] arvab, et lahendab probleeme uuesti riigipeaks pürgides, võin talle öelda, et see sõda ei lõpe seni, kuni ta on presidendiametis," ütles Kerry Pariisis pärast Araabia Liiga ametnikega kohtumist.

"Ma ei tea kedagi uskuvat, et opositsioon nõustuks eales Bashar al-Assadi kaasamisega Süüria tulevasse valitsusse," lausus ta.

Kerry sõnul on Assad pommitanud ja gaasitanud oma rahvast. "Kuidas saab see isik väita, et omab mingit legitiimsust?"

Süüria asepeaminister Qadri Jamil ja Brahimi on spekuleerinud mõttega, et konverents võiks toimuda 23.-24. novembrini. Jamil ütles esmaspäeval, et Damaskus kavatseb rahukonventsil nõuda Süüria purustamises osalenud riikidelt selle eest kompensatsiooni.