Kuulutuse kohaselt otsivad Krossi taga Venemaa võimud seoses piraatluse korraldamisega.

Venemaa võimud proovisid varem korduvalt kuulutada Krossi interpoli kaudu tagaotsitavaks, sest ta olevat seotud kaubalaev Arctic Sea kummalise kaaperdamislooga. Kross on kõiki süüdistusi eitanud.

Eerik-Niiles Krossi sõnul pole selles, et vene luureteenistus üritab teda diskrediteerida, midagi uut. "Eile suutsid venelased sokutada Interpoli kodulehele järjekordse tagaotsimise taotluse. Mulle teadaolevalt Eesti vastavad ametiasutused tegelevad venelaste manipulatsiooni menetlemisega. Viimane Interpoli ametlik seisukoht on, et tegu on ühemõtteliselt poliitiliselt motiveeritud taotlusega," sõnas Kross.

"Ainus muutus venelaste eelmisest minuvastasest aktsioonist on see, et olen ohustamas Ühtse Venemaa partnererakonna võimupositsiooni Tallinna valimistel. Loomulikult on tegu vene eriteenistuste provokatsiooniga," lisas Kross.

Prokuratuuri hinnangul ei anna olemasolevad tõendid ja Venemaalt saadud informatsioon piisavalt alust Eerik-Niiles Krossi kaaperdamises kahtlustada

"Eesti ja Venemaa vahelisest õigusabi lepingust tuleneb põhimõte, et me ei anna üksteisele kodanikke üle. Võimalik on uurimise üleandmine ja seda on Eesti Venemaalt küsinud, kuid selleks ei ole Venemaa ilmutanud mingisugust valmidust. Prokuratuuri hinnangul ei anna praegu olemasolevad tõendid ja Venemaalt saadud informatsioon piisavalt alust Krossi kaaperdamises kahtlustada," ütles juhtiv riigiprokurör Heili Sepp riigiprokuratuuri pressiesindaja vahendusel, korrates juba varem meediale öeldut.

IRL-i kuuluva kaitseministri Urmas Reinsalu sõnul on Venemaa sekkumine märk sellest, et Kross teeb head tööd Saavisaare kukutamisel. "Olen kindel, et Eesti rahvas ei lase endale oma poliitilisi valikud ette kirjutada Vene luureteenistuste poolt," sõnas Reinsalu.

"Vene tänaste võimude Krossi-viha ei ole midagi uut. Varem soovisid nad Krossile kätte maksta Gruusia sõltumatuse kaitseks tehtud töö eest, nüüd püütakse homseid valimistulemusi mõjutada nii, et Savisaar jääks ametisse. Seetõttu on nad selles poliitiliselt fabritseeritud asjas esitanud järjekordse poliitilise taotluse Krossi vastu," sõnas Reinsalu.

Siseminister Ken-Marti Vaheri sõnul väärib Vene eriteenistuse katse läbi Interpoli sekkuda Eesti riigi suveräänsusesse hukkamõistu. "Eerik-Niiles Krossi ründamine ööpäev enne valimisi on ühemõtteline sekkumine Eesti riigi suveräänsusesse pärast pronksiööd ja idaraha skandaali," sõnas Vaher.

Vaheri sõnul on tegu katsega mõjutada kohalike valimiste tulemusi Moskvale sobivas suunas ning sekkumise toimumine vahetult enne valimisi ei saa olla juhus. "Venemaa on korraldanud oma nõiajahti juba pikemat aega. Praegusel juhul ei ole küsimus ühe linnapeakandidaadi isikus, vaid laiemas vene luureteenistuste manipulatsioonis Eesti riigi sisepoliitika mõjutamise eesmärgil. Eesti ametiasutuste hinnang on selge – tegemist on poliitilise protsessiga ning selle seisukoha esitame uuesti Interpolile ja Venemaale," sõnas Vaher.

Venemaa üritas juba eelmisel aastal Krossi Interpoli kaudu tagaotsitavaks kuulutada, aga ebaõnnestunult. Postimees kirjutas suvel, et 21. juunil tegi Interpoli peasekretariaat otsuse, et Interpol ei tee Venemaaga Krossi asjus koostööd, sest see oleks vastuolus Interpoli konstitutsiooni ja reeglitega.

Pole selge, miks tagaotsimiskuulutus alles nüüd välja ilmus. Avaliku tagaotsimiskuulutuse URL viitab, et kuulutus ise on juba eelmisel aastal valminud, aga on millegipärast alles nüüd avaldatud "http://www.interpol.int/Wanted-Persons/(wanted_id)/2012-337366"