Deklaratsiooniga ühinenud Euroopa Nõukogu riikide välisministrid mõistavad hukka surmanuhtluse kasutamise ning kutsuvad riike üles sellest loobuma, teatas välisministeeriumi pressiteenistus.

„Surmanuhtluse kasutamine ei sobi karistusena meie sajandisse,“ rõhutas välisminister Urmas Paet. Ta lisas, et surmanuhtlusel puudub ka positiivne preventiivne mõju kuritegude ärahoidmiseks.

Euroopa Nõukogu ja Euroopa inimõiguste konventsioon on edendanud piirkondlikku, aga ka laiemat suundumust indiviidi olulisima põhiõiguse, õiguse elule kaitseks.

„Euroopa inimõiguste konventsiooni igas olukorras surmanuhtlust keelustava protokolli jõustumine on parim näide sellest,“ sõnas välisminister Paet.

Deklaratsiooniga ühinenud Euroopa Nõukogu välisministrid kutsuvad üles kõiki Euroopa Nõukogu liikmeid, kes ei ole veel protokolli ratifitseerinud, sellega liituma.

Samuti kutsuvad välisministrid Valgevenet üles astuma samme surmanuhtluse kaotamiseks. Valgevene on ainus riik Euroopas, kus kohaldatakse surmanuhtlust. Igal aastal viiakse täide 2-5 sellist otsust.

Täna on surmanuhtlus jätkuvalt kasutusel 50 riigis. Kakskümmend aastat tagasi oli see number peaaegu kaks korda suurem. „Positiivsed arengud kannustavad jätkama ühiseid jõupingutusi surmanuhtluse kaotamiseks,“ lisas välisminister Paet.

Surmanuhtluse kaotamine paljudes Ameerika, Aafrika ja Aasia riikides kinnitab selle võitluse ülemaailmset olemust ning vajadust tugevaks poliitiliseks signaaliks kogu ühiskonna osaluse tähtsustamiseks.

10. oktoober on rahvusvaheline surmanuhtluse vastane päev. Euroopa Nõukogu välisministrite ühisdeklaratsiooni algatajad on Austria, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Liechtenstein ja Šveits.

Euroopa Nõukogu üleskutsega surmanuhtluse kaotamiseks on tänase seisuga otsustanud ühineda Albaania, Andorra, Austria, Belgia, Bosnia ja Hertsegoviina, Bulgaaria, Eesti, Hispaania, Holland, Horvaatia, Iirimaa, Island, Itaalia, Kreeka, Küpros, Leedu, Liechtenstein, Luksemburg, Läti, Makedoonia*, Malta, Moldova, Monaco, Montenegro, Norra, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Rumeenia, Saksamaa, San Marino, Serbia, Slovakkia, Sloveenia, Soome, Suurbritannia, Šveits, Taani, Türgi, Tšehhi, Ukraina ja Ungari.