„Kiruna asub nii kõrgel üleval, kui Rootsis võimalik minna on, päike ei looju selle kuu jooksul kunagi,“ ütles 45-aastane Ali Melhem, kes on elanud Kirunas 24 aastat. Et moslemid kasutavad kuukalendrit, liigub ramadaan iga kalendriaastaga umbes kümme päeva edasi, mis tähendab, et tänavu tekitab Melhemile peavalu 24 tundi paistev päike, vahendab The Local.

„Kui ma siia kolisin, oli ramadaan kevadel,“ seletab Melhem.

Oodates päeva, kui ramadaan langeb loojumatu päikese perioodile, pole Melhem käed rüpes istunud, vaid on teinud uurimistööd.

„Minu naine ja mina ei suutnud otsustada ja nii konsulteerisime me mulladega Iraagist ja Iraanist. Nad ütlevad, et me võime oodata paastuga sügiseni,“ räägib Melhem ja lisab, et mõned sunnimoslemid Kirunas on probleemi lahendamiseks otsustanud lõpetada paastumise, kui päike loojub Mekas. Sel aastal algas ramadaan 9. juulil ja lõpeb 7. augustil.

„Ma kontrollisin, kas ma võin järgida päikeseaega lähedal asuvates Rootsi linnades Luleås või Umeås, aga isegi 23-tunnine paastumine on veidi keeruline,“ ütleb kolme lapse isa Melhem.

Endiselt puudub aga konsensus, kuidas peaksid Skandinaavia moslemid ramadaani järgima ilma oma tervist ohtu seadmata, ütleb Rootsi islamiliiga president Omar Mustafa.

„Mitmetel imaamidel ja organisatsioonidel on erinevad arvamused. See on igaühe enda otsustada, aga see ei ole mõeldud nii, et peaks paastuma ööpäev läbi. Islam annab mitmeid võimalusi,“ räägib Mustafa.

Moslemid peavad ramadaani ajal paastuma päikesetõusust päikeseloojanguni. Paljud väldivad seksuaalsuhteid, toitu, jooki ja suitsetamist. Islam lubab mõningaid erandeid. Näiteks ei pea paastuma rasedad naised, diabeetikud ja eakad inimesed.

Ka Põhja-Soomes on ramadaan probleem, kui suvel on päikesevalgust 21 tundi ööpäevas. Kompromissi pakkus välja Põhja-Soome islamiseltsi president, imaam Abdul Mannan.

Egiptuse õpetlased ütlevad, et kui paastupäevad on pikad – üle 18 tunni – võib järgida Meka või Mediina aega või lähima moslemiriigi aega,“ ütleb Mannan.

„Teine seisukoht Saudi Araabia õpetlastelt ütleb, et ükskõik milline on päev – pikk või lühike – järgida tuleb kohalikku aega,“ nendib ta samas.