Nädala alguse nimetas Venemaa föderatsiooninõukogu väliskomisjoni esimees Mihhail Margelov Eesti  vabadusvõitlejate kokkutulekut ootamatult "natsistlikuks sabatiks". Ta lausus agentuurile Interfax, et Euroopa Liit peab Eestis levivad fašistlikke meeleolusid "kasvuraskusteks". Tema sõnul võib aga selline "ontogeneetiline areng" ajal, mil Brüssel keskendub euroopalike väärtuse probleemidele oma piiride taga, viia "Eestis ja mitmes teises Ida-Euroopa riigis kääbuslike kolmandate Reichide moodustumiseni".

Riigikogu esimees Enn Eesmaa imestab Margelovi nii jõhkra kõnepruugi üle. "Mihhail Margelovi arvamust tuleb võtta, kui Venemaa ametlikku seisukohta antud temaatikas. Sellele viitab ta kõrge ametikoht ja lähedane töösuhe president Putiniga," kinnitas ta.

"Hoopis ise jutt on meie arvamus Margelovi arvamusest. Selle sõnastus on üllatavalt karm, mis viitab sellele, et midagi ega kedagi pole unustatud. Meie peame seda teadma ja sellega arvestama. Samas teeme oma riigis otsused ise, mitte kooskõlastades Moskvaga," ütles Eesmaa. "Nüüd juba pigem Brüsseli ja teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega. Arvan, et ega selles temaatikas midagi ei muutu. Vähemasti järgmise kümne aasta jooksul. Loodetavasti parandab aeg needki haavad."