Mina pean tegema edasi õppimisega seotud esimese otsuse järgmine aasta. Ma hakkan lõpetama põhikooli ja mul ei ole kordagi tulnud pähe sellist asja, et õppida välismaal, sest minu arvates on Eestis mitmeid koole, kus on võimalik saada head haridust. Välismaal õppimine võib küll tunduda huvitav, eriline, aga kohe tulevad ka pähe mõtted, et sellega seonduvad küllaltki suured kulutused, sest kui on tahtmine minna välismaale õppima, siis tuleb arvestada ka sõidu kinni maksmisega, elamispinna eest maksmisega. Võib-olla tuleb veel toidu eest korralik summa välja käia ja siis ei ole nii palju võimalust kodus käia.

Lisaks rahale on vaja ka aega, sest kui koolis on võõrkeeled, siis peab kõigepealt õppima selle riigi keele ka selgeks, sest tundides ei saa teisiti hakkama. Lisaks sellele lähevad paljud noored minema ja kui välismaal on juba hästi sisse elatud, siis paljusid noori ei tõmbagi miski enam Eestisse tagasi.

Siit jõuame uue teema juurde. Eestist lähevad noored ära ja riigi populatsioon väheneb tunduvalt.  Ka Eesti kutsekoolides on võimalik endale sobivat ametit õppida või gümnaasiumis endale meelepärasem suund valida. Minu arvates on kindlasti võimalik saada ka Eesti koolides head haridust ning selleks, et saadagi head haridust ei pea minema välismaale õppima.