Kui Soome sotsiaaldemokraatlik erakond (SDP) otsustas vahetada ühe mees- ja ühe naisministri asemele kaks naist, kurtsid mõned, et meestele ei jäetud midagi, kirjutab Ilta-Sanomat. Teiste kommenteerijate tõlgenduses leiti, et sotsid kosivad naisi naistega.

Sotside siseasjadesse sekkus ka Põlissoomlaste juht Timo Soini, kelle sõnul paistab ministrite valikust välja SDP väärtuste maailm: meesminister sai kinga.

Mis põhjus on Soinil valada krokodillipisaraid valitsusest lahkuva haridusministri Jukka Gustafssoni pärast, küsib Ilta-Sanomat.

Ilta-Sanomate hinnangul on Soini hinge kriipima jäänud SDP esinaise, rahandusminister Jutta Urpilaineni intervjuu Soome rahvusringhäälingu YLE TV1 hommikuprogrammis, kus Urpilainen pidas iseenesestmõistetavaks, et pikka aega tööstustöölisena töötanud SDP poolehoidja võib pärast töö kaotamist hakata piiluma keerulistele asjadele kergeid lahendusi pakkuvate Põlissoomlaste poole.

Midagi sellist ei tohi Põlissoomlaste kohta ilma karistuseta öelda, kui see Soinist sõltub, kirjutab Ilta-Sanomat. Meessoost sotsiaaldemokraat ei huvita Soini sõnul vasakpoolseid ja vasakpoolsete toetuse langus tuleneb sellest, et tööinimesi ja väikeettevõtjaid ei kaitsta.

Soinile vastas SDP parlamendifraktsiooni esimees Jouni Backman, kelle sõnul on Soini komme naisi alavääristada „oma üleolevuses ja stiilituses isegi Põlissoomlaste kohta liig“.

Ilta-Sanomate hinnangul ei sõltu uute ministrite Susanna Huovineni ja Pia Viitaneni võimalik võimekus nende soost. Meeste ja naiste mõjukus on teineteisele lähenenud ning naiste enamuseks muutumine SDP ministrite hulgas ei ole piisav poliitiliste muutuste ennustamiseks.

Nädalavahetusel toimunud sugupoolteteemalise debati kommentaariks kirjutab Ilta-Sanomat, et endine tervishoiu- ja sotsiaalminister Maria Guzenina-Richardson paistab taluvat oma sundlahkumist nagu mees, samas kui Jukka Gustafsson näib tüdruku kombel vesistavat.