USA strateegiline väejuhatus saatis Missouris asuvast Whitemani õhujõudude baasist kaks pommitajat B-2 Spirit pika kestvusega treeningmissioonile Lõuna-Koreasse, et demonstreerida toetust Lõuna-Koreale ja liitlastele Aasia-Vaikse ookeani regioonis, teatas ühendatud väejuhatus Lõuna-Korea uudisteagentuuri Yonhap vahendusel.

Pommitajate õppus on osa laiematest käimas olevatest Lõuna-Korea ja USA ühisõppustest, mis algasid 1. märtsil ja kestavad 30. aprillini. Õppuste eesmärk on kontrollida liitlaste lahinguvalmidust.

Radaritele nähtamatute pommitajate B-2 missioon kujutas endast lendu sihtmärgi juurde, õppepommide kukutamist ja baasi naasmist. Vahemaandumisteta lennu pikkus oli kokku umbes 20 800 kilomeetrit, teatas ühendatud väejuhatus.

„Ühendriigid on vankumatud oma liitlaskohustuse täimisel Korea Vabariigi kaitsmiseks, agressiooni ärahoidmiseks ning rahu ja stabiilsuse tagamiseks regioonis,“ teatas ühendatud väejuhatus. „Pommitaja B-2 on Ameerika püsiva ja jõulise laiendatud heidutusvõimekuse tähtis element Aasia-Vaikse ookeani regioonis.“

USA lennundusfirmas Northrop Grumman ehitatud pommitajal B-2 on kaheliikmeline meeskond ja selle relvastusse kuuluvad Joint Direct Attack Ammunition (JDAM) GPS-iga juhitavad pommid.

„Et B-2-l on radareid vältiv stealth-funktsioon, võib see läbida õhukaitse, et visata alla nii tava- kui ka tuumarelvi,“ ütles kõrge sõjaväeametnik. „Tegemist on Põhja-Korea poolt kõige kardetuma strateegilise relvaga.“