Järjekorras neljas laevakaitsemeeskond alustas teenistust operatsioonil Atalanta juulikuus. Teenistuse jooksul eskortis meeskond humanitaarabilaevu ning aitas oktoobris vabastada piraatide kinni peetud Iraani meremeest, teatas peastaap.

Laevakaitsemeeskond teenis Saksamaa Liitvabariigi fregati Sachsen pardal. Üksuste lõpurivistusel tunnustasid Eesti ja Saksamaa mereväelasi kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras ja Bundeswehri operatsioonide väejuhatuse ülema kindralleitnant Rainer Glatz.

Euroopa Liidu operatsioon Atalanta alustas tegutseb Punasel merel ja India ookeani lääneosas alates 2008. aastast. Operatsioonil osaleb korraga viis kuni kümme sõjalaeva koos patrull- ja luurelennukitega.

Praegu osalevad operatsioonil Saksamaa, Hispaania, Itaalia alused, Hispaania, Luksemburgi, Prantsusmaa, Rootsi lennukid ning Eesti laevakaitsemeeskond. Eesti laevakaitsemeeskonnad on teeninud operatsioonil Atalanta saksa ja prantsuse alustel alates 2010. aastast.

Atalanta operatsioonipiirkond on üle kahe miljoni ruutmiili (nelja miljoni ruutkilomeetri) suurune ala, mis ulatub Punase mere lõunaosast Adeni lahe ja India ookeani lääneosani. Atalanta tegutsemisajal pole ühtegi humanitaarabi laeva selles piirkonnas rünnatud.

Euroopa Liidu operatsioonidest on Eesti varem osalenud operatsioonil Althea Bosnia- Hertsegoviinas.