„Palkade maksmine toimub vastavalt töölepingutele mitmes osas ja siin esineb tõepoolest ka nihkeid, sest kogu kirjastusturul terves maailmas on olukord pingeline ja kiiresti muutuv ning heitlik. Praegu maksame veel eelmise kuu palkade lõppusid, aga esmaspäevast asume kindlasti juba maksma ka oktoobrikuu töötasusid,” kõneles Tomingas.

Finantsiliselt keerulisem aeg tekkis kirjastusel suvel, mil turg oli madalseisus. „Lühiajaliselt tekkis ka maksevõlg,” nentis Tomingas. Maksu- ja tolliameti andmetel on TEA kirjastusel praegugi koos intressidega üleval enam kui 140 000-eurone maksuvõlg. „Kokkuleppel maksuametiga on meil nüüdseks ajatamisgraafik ning kohustused ongi juba vähenenud, mitte vastupidi.”

„Käesoleval nädalalgi oleme tasunud hulga makse – Aasiast tulnud kahe suure jõuluraamatute lasti eest maksime nii käibemaksud kui ka tollimaksud riigile kohe,” kinnitas Tomingas. „TEA seisukorda on pingestanud see, et Eestis on riiklikult loodud konkurentsieeliseid osale sama valdkonna toodetele Euroopa Liidu ja EV suurte toetusrahade läbi, rikkudes sellega turu habrast tasakaalu ja jättes halvemasse olukorda need, kes ilma toetusrahadeta tegutsevad.”

„Turul lokkab kõlvatu konkurents”

Küsimusele, kas entsüklopeedia finantsilise kriisi tekitaski, vastas Tomingas, et vaieldamatult on kirjastusel entsüklopeediat ülemaailmse majanduskriisi ajal üksinda keeruline teha. „Eriti raske on seda aga teha siis, kui turul lokkab kõlvatu konkurents ja riigiametid seda soosivad. Nii on juhtunud praegu Eestis,” leiab Tomingas.

Esialgu pidi entsüklopeedia viimane ehk 24. köide ilmuma aastaks 2013, parandatud graafiku järgi aga 2016. aastal. „TEA entsüklopeedia edeneb praegu väga jõudsalt ja aasta tagasi korrigeeritud plaani kohaselt: üheksa köidet on väljas ja 10. köide läheb veel käesoleva aasta lõpul trükki,” lausus Tomingas, kelle kinnitusel on osa 10. ja järgnevate köidete materjalist, nagu riikide põhiandmed, juba avaldatud TEA e-Entsüklopeedias.

„Uusi tellijaid on juurde tulnud ja see on väga positiivne,” ütles Tomingas ja avaldas heameelt, et ka kümned tuhanded välismaal elavad ja õppivad eestlased saavad e-Entsüklopeediat kasutada. „Loodame, et majanduskliima ka Eestis terveneb, küll me siis oma lugejate abiga hakkama saame.”