Peaministrid olid ühel meelel, et Eesti ja Tai suhted on head. Hiljuti kirjutati alla topeltmaksustamise vältimise leping ning kultuuri- ja hariduskoostöö kokkulepe, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Arutades võimaluste üle sidemeid tihendada, ütles Shinawatra, et Tai vajab Eesti kogemusi oma info- ja tehnoloogiasektori arendamiseks ja uute e-lahenduste väljatöötamiseks. „Meie IT-eksperdid on alati valmis oma kogemusi jagama,“ kinnitas Ansip.

Peaminister Ansipi sõnul teatakse Taid eestlaste seas väga hästi, kuna tegemist on tuntud reisikohaga. Samas avaldas ta muret, et Tai pole andnud Eesti kodanikele viisavabadust. „Eestlaste turismikohtade seas on Tai väga populaarne ning viisavabadus suurendaks huvi teie riigi vastu veelgi,“ kinnitas Ansip. „Eesti kodanikud oleksid väga tänulikud, kui reisimine Taisse muutuks lihtsamaks.“

Ta lisas, et praegune kord, kus Eesti kodanik saab viisa osta piirilt kuni kaheks nädalaks, võib piirata potentsiaalsete Eesti turistide arvu Tai Kuningriigis. Peaminister Shinawatra sõnul ta mõistab Eesti muret ja kinnitas, et selle probleemiga tegeldakse. „Me püüame viisaprobleemile lahenduse leida nii kiiresti kui võimalik,“ kinnitas Shinawatra.

Samas palus Shinawatra toetada Tai jõupingutusi, et saada õigus vabaks liikumiseks Schengeni viisaruumis. „Eesti mõistab ja toetab Tai soovi vastastikuseks viisavabaduseks Euroopa Liiduga,“ kinnitas Ansip.

Eesti ja Tai peaministrid kohtusid Euroopa-Aasia tippkohtumise (ASEM) ajal. Täna lõppenud ASEMi 9. tippkohtumine oli 2012. aasta tippsündmus Euroopa ja Aasia suhetes, kuna käesoleval aastal on Euroopa Liit märkimisväärselt tihendanud nii poliitilist kui ka majandusalast suhtlust Aasiaga.

Tippkohtumisel käsitletud teemade ring oli lai: globaalsed majandusprobleemid, regionaalsed küsimused, jätkusuutlik areng, toiduga varustamise kindlus, kliimamuutused, energiajulgeolek jt.