Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhataja Aini Härmi sõnul näitas uuring, et Eesti inimesed teavad ajaloolist Mustpeade maja – sellest on kuulnud 82 protsenti Eesti ja 94 protsenti Tallinna elanikest, teatas linnavalitsus BNS-ile. Samas on 2010. aastal asutatud MTÜ Tallinna Mustpeade Vennaskond praktiliselt tundmatu nii kogu Eestis kui ka tallinlaste seas – 90 protsenti vastanutest ei tea, millega see organisatsioon tegeleb.

„Samuti teavad Eesti inimesed, et valitsus soovib Mustpeade maja vennaskonnale tagastada – sellest on kas kuulnud või lugenud üle 60 protsenti Eesti elanikest, tallinlastest aga veelgi enam – tervelt 75 protsenti,” selgitas Härm. Härmi sõnul pooldab maja tagastamist vaid kaheksa protsenti eestimaalastest, tallinlastest aga veelgi vähem ehk kuus protsenti.

Härmi sõnul ei peaks valitsus tegutsema väikese rühma huvides ning avalikku huvi eirama. „Eesti inimesed on väärt seda, et selle ajaloolise ja kauni maja uksed jääksid neile ka edaspidi avatuks ning Mustpeade maja oleks koduks maestro Eri Klasi juhitavale Tallinna Filharmoonia kõrgetasemelisele kollektiivile,” ütles Härm.

Uuringu põhieesmärk oli välja selgitada, mida Eesti elanikud arvavad Mustpeade maja tagastamisest vennaskonnale ja uuringu tellis praegu Mustpeade maja aktiivselt kasutav Tallinna Filharmoonia. 18.–22. septembrini küsitleti juhuvalimi meetodil telefoni teel 550 Eesti elanikku. Küsitletava sihtrühma moodustasid 15-aastased ja vanemad Eesti alalised elanikud.