Kork rääkis ETV saates „Foorum“, et arstid soovisid 1445-eurost palka. Need numbrid, mis räägitakse arstide meeletutest nõudmistest, on tema sõnul liialdus.

Korgi sõnul tähendab 1900-eurone arsti palk seda, et arst peab töötama 265 töötundi.

„Mida vähemaks jääb arste, sest suuremaks läheb palganumber, sest vähesed arstid peavad ära tegema kogu töö,“ sõnas Kork.

Kork tõi võrdluseks, et Rootsis on perearsti ja parlamendiliikmete palgad võrdsed ja ministri palk kõrge, kuid Eestis on parlamendiliikmete ja ministrite palgad ligi kaks ja pool korda suuremad.

Kork küsis, miks on sellised proportsioonid, kui Eesti tahab olla sarnane põhjamaadega.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur rääkis, et kolme- ja kuueprotsendiline arstide ja õdede palgatõus on see, mis praegu on maksumaksjatel võimalik maksta. "Ma tean, et palka on vaja rohkem tõsta, aga ka õpetajad tahavad rohkem tõsta," ütles minister, kuid tema sõnul on vaja pikemat perspektiivi, et ka järgmine ja ülejärgmine aasta saaks palku samas tempos tõsta.

Ka haiglate liidu juht Urmas Sule tõdes, et selline palgatõus on ebapiisav. „Inimeste jaoks on vähemalt sama oluline, et nende töö on ühiskonnas tunnustatud,“ rääkis Sule ja kõneles sellest, et arstidel on kutsumus teha arsti tööd ja õdedel kutsumus teha oma tööd.

Arstid lahkuvad

Kork tõi võrdluse, et viimase kümne aasta jooksul on koolitatud 981 arsti, kaheksa aasta jooksul on võtnud 986 arsti välja tõendi, et minna välismaale tööle.

Tervishoiutöötajate kutseliidu president Iivi Luik lisas, et günekoloogidest ja ämmaemandatest on kaheksa aasta jooksul tõendi välja võtnud 1013. „Me ei tea ju seda arvu palju ilma tõendita on väljapoole Eestit tööle läinud või erialaliselt väljapoole arstikutset tööle läinud,“ rääkis Luik.

Tulenevalt tervishoiutöötajate vähesusest on koormused suured. Ka minister möönis, et arstidel on koormuseprobleemid, kuid ka Eesti elanikkond on vähenenud.

Arstide koormuste vähendamine tähendab ministri sõnul aga, et osa patsiente ei saa arsti juurde. Pevkur pani arstide liidule ette, et arstid pakuks ise, milline haigla tuleb sulgeda.

Streik algab esmaspäeval

Sule sõnul kirjutati alla täna miinimumteenuste nimekiri, mida patsiendid streigi ajal saavad.

Minister kutsus arste ja õdesid üles siiski streigist loobuma ning sotsiaalpartnereid veelkord laua taha asju arutama. "Streik kindlasti raha juurde ei too," ütles Pevkur.

Luige sõnul on nad valmis streikima nii kaua kui vaja. Kork avaldas arvamust, et streik kujuneb nädalate pikkuseks.

Sule sõnul pole sellist streiki Eesti ajaloos varem olnud.