Agent, keda nimetatakse Andreas T.-ks, viibis parajasti internetikohvikus, kui rühmituse Natsionaalsotsialistlik Põrandaalune (NSU) viimane ohver seal maha lasti. Uurijatel ei ole aga siiani õnnestunud välja selgitada, kas agent oli sellega seotud, vahendab The Local.

Die Zeiti teatel kahtlustas politsei tollal, et agent oli seotud internetikohviku töötaja Halit Yozgati mõrvaga 2006. aasta 6. aprillil, kuid juurdlust takistas siseluureteenistus, Hesseni liidumaa põhiseaduse kaitse amet (LfV).

Andreas T. viibis mõrva hetkel kohvikus ning politsei leidis hiljem tema mitmest elukohast kolm relva, padruneid ja Adolf Hitleri teose „Mein Kampf“ eksemplari.

Die Zeit kirjutab, et üks Hesseni uurijatest uskus sel ajal, et „Hesseni luureagent võis noore Yozgati maha lasta“. Andreas T.-d kuulati intensiivselt üle ja tabati tihti iseendale vastu rääkimas.

Andreas T. väitis, et Yozgati tulistati, kui viimane oli leti taga ning tema ise oli tagaruumis ning lahkus kohvikust midagi ebatavalist märkamata.

Uurijaid hämmastas, kuidas sai pikka kasvu Andreas T. kohvikust lahkuda ilma laipa ja letil olnud verd märkamata.

Die Zeiti teatel rääkis Andreas T. mõrvapäeval mitu korda telefoni teel paremäärmuslasest informaatoriga, kes oli kontaktis NSU toetajate ja abiliste võrgustikuga.

Andreas T. tööandja, Hesseni liidumaa siseluureagentuur, takistas teadetekohaselt politseijuurdlust, jättes vajaliku informatsiooni edastamata. Praegu töötab Andreas T. liidumaa valitsuse peakorteris Kasselis.

Saksamaa siseminister Hans-Peter Friedrich lubas riigi julgeolekuteenistuses läbi viia laiaulatuslikud reformid, kui selgus, et NSU mõrvade uurimine on põhjalikult nässu keeratud.

Esmaspäeval astus ametist tagasi põhiseaduse kaitse liiduameti (BfV) president Heinz Fromm, kes oli olnud selles ametis 12 aastat.