Uurijad tabasid 20 riigis 55 inimest, kes levitasid fotosid laste seksuaalsest kuritarvitamisest. Päästeti 12 kuritarvitatud last, kellest osa olid alles sülelapsed, teatab AFP.

Uus-Meremaa siseministeerium teatas, et operatsioon koodnimega Laminar algas juba 2010. aasta oktoobris, kui leiti, et suhtlusportaalide Facebook, Socialgo, gru.ps ja teiste kaudu vahetati märkimisväärsel hulgal fotosid laste seksuaalsest kuritarvitamisest.

Uusmeremaalased teavitasid Interpoli ja USA lastekaitsevõime, algatades sellega suuremõõdulise uurimise.

„See võimaldas nende riikide õiguskaitseorganitel asuda tegutsema 55 inimese vastu, keda peetakse sellel šokeerival tegevusalal peamisteks kurjategijateks,“ ütles Uus-Meremaa uurija Maarten Quivooy. „Meie uurijad ning USA immigratsiooni ja tolliamet (ICE) tegid Facebookis kindlaks suure hulga gruppe, mis tegelesid vaieldamatult laste seksuaalse materjali näitamise ja levitamisega.“

Quivooy sõnul aitas Facebook operatsioonile kaasa ning Facebooki töötajad olid osadest kahtlusalustest juba ise võimudele teatanud.

Interpoli lastevastaste kuritegude üksuse juht Mick Moran ütles, et operatsioon näitas, et on vaja rahvusvahelist koostööd, et takistada interneti kasutamist laste ärakasutamise vahendina.

„Ei ole olemas turvalist keskkonda ega anonüümset ala isikute jaoks, kes arvavad, et võivad müüa ja avaldada laste kuritarvitamise pilte internetis, mis leidis taas kinnitust selle operatsiooniga, mis peaks olema hoiatuseks teistele,“ ütles Moran. „Teid tabatakse.“

Uus-Meremaa siseministeeriumi teatel oli üks päästetud 12 lapsest Uus-Meremaalt, kuid teiste rahvust ei öeldud.

20 riiki, kust on pärit kahtlusalused, on: Austraalia, Bosnia ja Hertsegoviina, Brasiilia, Tšiili, Costa Rica, Suurbritannia, Soome, Prantsusmaa, Saksamaa, Indoneesia, Itaalia, Mehhiko, Norra, Saudi Araabia, Lõuna-Aafrika Vabariik, Holland, Tuneesia, Türgi, USA ja Venezuela.