Gruško esines süüdistustega kohtumisel Euroopa Liidu, Lõuna-Kaukaasia ja Kesk-Aasia riikide suursaadikutega kohtudes, vahendab BNS.

"Rahvusvaheliste kohustuste täitmise kontekstis on teravalt tõusnud küsimus kodakondsuseta inimeste õiguste rikkumistest Lätis ja Eestis," ütles Gruško ja lisas, et lubamatud on katsed ülistada natse ja nende käsilasi.

Venemaa süüdistused Eesti ja Läti aadressil sagenesid eelmisel nädalal enne Lätis reedel, 16. märtsil tähistatud leegionäride päeva.

Euroopa Nõukogu Parlamentaarset Assamblee (ENPA) Venemaa delegatsiooni asejuht Aleksandr Potšinok teatas reedel, et püüab veenda ENPA-t hukka mõistma Teise maailmasõja ajal Relva-SS-is teeninud eestlaste ja lätlaste regulaarsed kogunemised.

Vene välisministeerium kritiseeris reedel teravalt ka Ameerika Ühendriikide Tallinna saatkonna märtsipommitamisele pühendatud avaldust, nimetades seda "ülimalt küüniliseks".

"Erilist vastumeelsust ja nördimust tekitab ilukõne, mille kohaselt oli pommitamise eesmärgiks ei midagi vähemat kui "eesti rahva vaimu murdmine" võitluses okupatsiooni vastu, millele USA saatkond Eesti praeguste võimude järel taandab kogu nõukogude perioodi Eesti ajaloos," seisab reedel Vene välisministeeriumi kodulehel avaldatud teates.