„Euro ja eurotsoon ei ole kindlasti läbikukkumised. Samas ei ole Soome nõus enam tegema kõike mida nõutakse, et see projekt tööle jääks. Soome kogu kohustuste maht Euroopa ees on täna ukmbes 50 miljardit eurot, mis on sama suur kui riigi eelarve. Kindlasti ei tohi meile enam rohkem kohustusi määrata,“ sõnas Niinistö.

Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi ütles eelmisel nädalal, et need riigid, kes säilitasid oma kõrge AAA reitingu peaksid tegema rohkem, et aidata Euroopat kriisist välja. Niinitö on konkreetselt sellise plaani ning ettepaneku vastu.

„Soomet ei saa enam mitte mingil juhul koormata, sest kui praegu peaks Soome oma kohustused kõik realiseerima, dubleeruks riigi välisvõlg. AAA reiting ei peaks kohustama veelgi enam Euroopat abistama,“ sõnas Niinistö.

Presidendikandidaat lisas veel, et ta oli rahandusminister nendel aegadel, kui Soome roni kärbete ja otsustega oma praeguse AAA reitingu poole ning teab, kui raske see tee oli. „Mitte mingil juhul ei tohi me seda reitingut kaotada. Hirm aga on loomulikult olemas,“ sõnas Niinistö.

Rääkides aga oma riigi probleemidest, millele peaks presidendina tähelepanu juhtima, mainis Niinistö riigi korrast ära olevat rahandust.

Põlissoomlased

„Põlissoomlased ja Timo Soini väga suur valimisedu on tänaseks hakanud kaduma ning eks näib sügisestel valimistel, mis sellest järele on jäänud,“ sõnas Niinistö. Põlissoomlased sain 2011. Aata kevadistel valimitel riigikogusse 39 kohta ning võitsid valimised. Täna on Timo Soini toetus presidendivalimistel vaid napp üheksa protsenti.

„Põlissoomlased ja Soini on vaid protestiliikumine ning nad ei ole mitte ainult Euroopa Liidu ja eurotsooni vastu, nad on kõige vastu. Samas eelmise korra edu võiks põlissoomlaste puhul selgitada kahe asjaga, esiteks immigratsiooniga ning teiseks globaliseerumisega,“ sõnas Niinistö.

„Võimalik, et Põlissoomlaste edu taga on senini kogunenud ja väljundit mitte leidud vastasus 90ndate alguse rahvusvahelistumise ja immigratsiooni vastu. Teisek, on edu taga kindlasti globaliseerumine, sest majandus seisu on rakendanud veel ka tööstuste liikumine mujale,“ sõnas Niinistö ning lisas, et näitena võib siin tuua mitme paberivabriku, Soome ühe suurima tööstusharu ja tööandja, sulgemine Põhja-Soomes.

„Töölised on aga Soini valijad,“ mainis presidendikandidaat.

Eileõhtused eelhääletuse esmased tulemused andsid suurima edu Niinistöle, kes sai kokku 37 protsenti häältest. Järgnesid Retro-Paavoks ristitud Paavo Väyrynen 12 protsendiga ning roheline Pekka Haavisto 11 protsendiga.