Šoti rahvuspartei süüdistas kolmapäeval venelasi jäätmete vette laskmises Moray Firthi juures Šotimaa kirderannikul, teatab Daily Mail.

Vene laevad ei hoiatanud Briti võime, et tulevad rannikule nii lähedale. Venelased ise põhjendavad seda halva ilma ja tormivarju otsimisega.

Varem oleks laevu jälgima saadetud kuninglike õhujõudude Kinlossi baasis baseerunud seirelennukid Nimrod, kuid eelarvekärbete tõttu on baas suletud ja uute lennukite tellimine tühistatud. Briti mereväel polnud muud võimalust, kui saata kohale HMS York.

Kuigi Vene laevastik asub väljaspool Suurbritannia territoriaalvesi, on ta siiski Briti majandustsoonis, mille kasutamiseks on brittidel ainuõigus.

Admiral Kuznetsov on teel oma Koola poolsaarel asuvast Severomorski baasist Vahemerele, et osaleda õppustel koos Venemaa Musta mere laevastikuga.

Šotimaa rahvuspartei fraktsiooni juht Briti parlamendis ja kaitsepoliitika eestkõneleja Angus Robertson mõistis aga hukka prahi merre loopimise Vene laevadelt ja küsis, mida on Briti valitsus selle vastu ette võtnud.

„Võttes arvesse halbu ilmastikutingimusi, on Vene alused väga teretulnud Šotimaa ranniku lähedale tormivarju, aga on rohkem kui halb käitumine käidelda jäätmeid neid lihtalt üle parda heites,“ ütles Robertson.

Kuigi Vene lennukikandjad pole viimase 20 aasta jooksul Suurbritannia rannikule nii lähedale tulnud, on hävituslennukeid tihti välja saadetud ligi tikkuvaid Vene lennukeid jälitama.

Kuninglike õhujõudude Tornadosid saadeti ainuüksi 2009. aastal välja 20 korral, sest võõrriigi lennuk lähenes Briti õhuruumile.