Ajeleht Ta Nea toob ära teisipäeval toimunud korruptsioonikonverentsi hinnangu, mille järgi kaotab maksudest kõrvalehoidmise tõttu Kraaka aastas 13 miljardit eurot, vahendab BNS.

Oktoobris ametist lahkunud rahandusministeeriumi infosüsteemide juht Diomidis Spinellis ütleskonverentsil, et sageli ei suuda riik ka sisse kasseerida rohkem kui 20 protsenti maksupettuste tõttu määratud trahvidest. 40 protsenti kirjutatakse tavaliselt korstnasse, aga ülejäänud 40 protsenti panevad taskusse maksuametnikud, kelle töö on trahvide sissenõudmine.

Kreeka korruptsioonitõrjerühma (SDOE) uurimismeeskonna juht Nikos Lekkas ütles, et 1995. aastal vastu võetud pankade läbipaistvuse seadus rakendati alles möödunud aastal.

Kreeka sai möödunud aastal Transparency Internationali korruptsiooni tajumise tabelis 182 riigi hulgas 80. koha.

Üldlevinud arvamuse kohaselt moodustab varimajandus Kreeka majandusest kolmandiku.

Ta Nea kirjutas, et avalikkuses paljuräägitud kampaania riigivõlglaste väljaselgitamiseks ei ole seni märkimisväärseid tulemusi andnud. Suurem osa vahi alla võetud ärimeestest on leidnud seaduseaugud, mille abil vangistusest pääseda. Paljud neist on kuulutanud välja pankroti, nii et riik ei saa nende varasid konfiskeerida.

"Me vahistasime 17 inimest, kes on riigile võlgu 5,6 miljonit eurot, aga ära on makstud vaid 50 000 eurot," ütles SDOE allikas ajalehele.

Kogu loodetud 41 miljardist eurost on riik kätte saanud 5,1 miljonit.