Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist Artur Ümar ütles Delfile, et Tallinna kesklinnas Maakri tänaval toimuvate lammutustööde keskel on ka muinsuskaitse all olevad hooned. Ümar märkis, et lammutada võib seal vaid vähemväärtuslikud hooned. Alles jääb tema sõnul tootmishoonete kõige vanem osa, mille all on hiliskeskaegne hoonestus ja arvatavalt ka vesiveski.

Lammutavate hoonete asemele kerkivad Ümari sõnul uued ning nende keskele kuni 110-meetrine kõrghoone. „See ala on mälestiste osas üldse harukordne näide, kuna teemaplaneeringu järgi asub see kõrghoonete alal,“ märkis Ümar, et vanad ehitised jäävad kõrghoonet ümbritsema. Samas võib minna tükk aega, enne kui kõrghoone ehitamiseni jõutakse.

Pärast lammutustöid algavad Ümari sõnul täisarheoloogilised väljakaevamised, mis võivad ajaloo seisukohalt oluliste leidude korral planeeritud hoonestust muuta. „Arheoloogiline kiht on võimas seal all,“ ütles Ümar, kelle sõnul on lammutavate hoonete all kindlasti keskaegse asula eeslinna kiht.

Lisaks kohustuslikule täisarheoloogiale on mitmeid piiranguid kaitse all olevatele hoonetele, mida lammutada ei tohi, kuid mida renoveeritakse. Näiteks peavad säilima muinsuskaitse seisukohast väärtuslikud detailid ja muuta ei tohi aknaavasid ega katusemaastikku. Amet on eritingimustes täpselt öelnud, mida tohib ja mida ei tohi teha.