Tallinna ja Helsingi vahel seilavad reisilaevad on teatud päevadel ja kellaaegadel täis “külalistöölisi”, kes üle mere töö ja parema palga järele seilavad. Need on inimesed, kes elavad ametlikult Eestis (nii mõnelgi elab siin ka pere), kuid nad veedavad arvestatava aja oma argipäevadest Soomemaal.

Soome võib tööle asuda mitmel eri viisil — tööjõurendifirma vahendusel, Eesti tööandja teenistuses, Soome tööandja teenistuses, ka “mustalt”. Osa neist gastroleerijatest kajastub Soome ametlikus rahvastikustatistikas, osa mitte.

Ametlikult elab Soomes hetkel 29 000 eestlast, kuid tuhanded elavad Soomes vaid lühikest aega või käivad seal ainult tööd rügamas. Kui palju neid on, ei oska keegi täpselt öelda. Erinevatel hinnangutel on selliseid eestlasi “tuhandetest” kuni teise, statistikas mittekajastuva 29 000ni. Kõige suuremate arvudena pakutakse Soomes ühel või teisel moel tegutsevate eestlaste hulgaks 100 000.

Delfi toimetaja Rain Kooli ja operaator Siim Lõvi veedavad selle nädala Soomes ning püüavad lähemalt vahendada, missugused inimesed need soome-eestlased ikkagi on. Me ei saa mööda ehitusplatsist Helsingi külje all, kuid käime ka väikelinnas oma juuksuritöökoda pidava eestlanna juures, astume läbi Soome lasteaiast, teeme tutvust eesti arsti igapäevaeluga ja räägime ka pikka aega pereemana töötanud (see on ju võimalikest tegemistest vast üks nõudlikumaid!) eestlasega.

Sekka uurime ka põhjanaabritelt, millised naabrid, kolleegid, tuttavad või sõbrad soome-eestlased nende jaoks on. Kas uue majandussurutise lävepakul on eestlane pigem hõimukaaslane või konkurent?