Seni on haigus avastatud kaheksal inimesel. Uurijad usuvad, et haigust põhjustavat bakterit kannab kuni kümme protsenti Rootsi puukidest, vahendab Helsingin Sanomat.

Haigus avastati esimesena 77-aastasel mehel, kes on pärit Göteborgi ümbrusest. Ta haigestus 2009. aastal kanuumatkal. Mehel tõusis kiiresti kõrge palavik, tekkis kõhulahtisus ja kadus teadvus. Haiglas avastati tal veretrombid jalgadest ja kopsudest.

Mees sai mõne päeva pärast haiglast välja, aga palavik tuli tagasi. Järgmiste kuude jooksul pidi ta korduvalt arstiabi otsima. Lõpuks uurisid arstid mehe verd ja leidsid sellest jälgi puukide kantava bakteri DNA-st.

Bakterit pole kunagi varem Rootsis avastatud. Samuti ei teatud varem, et bakter võib inimestel haigusi põhjustada, seletas Göteborgi ülikooli haigla professor Christine Wennerås.

Mees paranes antibiootikumiraviga. Veel kaks rootslast, 60-aastane naine ja 70-aastane mees on saanud sama haiguse pärast seda, kui neil kahtlustati puugihammustust.

Bakteri tõttu on haigestunud ka kaks inimest Saksamaal, üks Šveitsis ja kaks Tšehhis. Üks haigestunud sakslastest suri, aga seni pole kindlalt teada, kas surma põhjustas just bakter.

Haigestunute immuunsüsteem on olnud erinevate krooniliste haiguste tõttu nõrgenenud. Kõik on haigestunud suvel, kui puugid on aktiivsed.