Räägi, mis täpselt sinu linnaosas on viimaste päevade jooksul toimunud?

Mina elan sellises kohas nagu Hornsey, mis asub Põhja-Londonis. Meie linnaosa peatänav näeb praegu päris jube välja. Kõik poeaknad on sisse pekstud, ka toidupood Lidlil, kus ma igapäevaselt toitu ostan. Täna oli see supermarket siin meie piirkonnas terve päeva suletud, nii et ma ei teadnudki, kust toitu osta.

Londoni kesklinnas on suhteliselt rahulik olukord. Kas need mässamisjutud pole ka pisut üle pingutatud?

Absoluutselt mitte. Siin põhjas on küll hetkel lausa jube elada. Nad tulevad ju ka tsiviilelanikele kallale. Mitu juhtumit on olnud, kus nad paluvad inimesel tänaval end alasti võtta ja varastavad inimestel riided ka seljast. Kusjuures poed, mida nad põlema süütavad asuvad esimesel korrusel, aga me ei tohiks unustada, et teisel korrusel elavad ju perekonnad. Paljud on kaotanud oma kodud. Siin on täielik kaos. Ema üritas pühapäeval tööle minna, aga bussid ei liikunud ja ükski takso ei julgenud siia linnaossa oma nina ei pista. Sireenid ja kopterid on koguaeg kõrvus, päeval ja öösel, isegi praegu. Tottenham, kust see märul alguse sai, on üldse Londoni kõige vaesem linnaosa.

Oled sa ühtegi ründajat oma silmaga näinud?

Ma pole julgenud kodust väljagi eriti minna, aga eks me kõik teame, et need on peamiselt mustanahalised noored. Inimesed, kes on ääretult vaesed, töötud ja tulevikuta. Londoni põhjakiht.

Räägi, mis sinu linnaosas eile õhtul vastu ööd tehti?

Enamikele poodide akendele on pandud ette vineeri ja papitükid. Suur osa
kraamist on viidud üldse ööseks poest ära. Kui tavaliselt on poed lahti õhtuni, siis täna pandi kõik siinsed poed kinni juba kella kolme ajal päeval. Inimesed ei julge pimeda peale jääda ja põgenevad koju varju. Pärast kuut ei näe meie linnaosas praktiliselt ühtegi inimest enam tänavatel. Pisut turvalisemaks teeb see, et ma kuulsin õhtul telekast, et täna öösel tuleb tänavatele 16 000 politseinikku.

Kui turvaliselt sa end eestlasena praegu Londonis tunned?

Nad tungivad ju igale ühele kallale, isegi BBC kaamerameestele. Muidugi olen ma hirmul. Ma ei tea, kas sa oled näinud videot, kus ühel noormehel jookseb ninast verd ja inimesed, kes ta püsti aitavad hakkavad samal ajal, kui nad talle käe annavad, tema kotis sorama. See on YouTube'is üks vaadatavamaid videosid hetkel. See on õudus, mis siin toimub. Üks tuttav neiu rääkis, et ta oli bussis olnud, kui järsku hakkasid kõik inimesed omavahel kaklema. Kui tänaval kõnnid, siis kahtlustad iga mustanahalist, et äkki hüppab mulle ka kallale. Kui näed musta tüüpi kapuutsis ja dressides, siis on umbes nii, et hakka või jooksma.

Usud, et see kõik tekitab Londoni valgete ja mustade vahel suure lõhe?

Absoluutselt, hetkeolukord õhutab rassisimi. Breivik oli Norras multikultuuri vastane ja minu jaoks on see, mis praegu siin Londonis toimub, ehe näide multikultuurist. Tänavatel ei mässa ju valgenahalised, vaid just mustad. Ma ei toeta Breiviku tegevust, aga Londonis elab suur osa sisserändajaid, kes on hetkel tekitanud täieliku kaose. Praegu on küll nii, et valged vihkavad musti ja vastupidi. See viha võib veelgi suurema kaose tekitada ja lõppeda inimeste surmaga.