Kaliningradi oblasti Tšernjahhovski linna õiguskaitseorganid algatasid juhtunu uurimiseks kriminaalasja. Vahistati ka kahtlusalune, kelleks osutus varem karistatud isik, kes tunnistas üles, et saagis piirdeaia maha ja andis selle sõprade abiga vanaraua kogumispunkti. Saadud raha – 2600 rubla (62 eurot) – jagasid nad omavahel. Oma osalust monumendi enda lõhkumises kahtlusalune eitab ja kinnitab, et see oli lõhutud juba varem, vahendab Novõje Izvestija.

Spetsialistid on veendunud, et kurjategijad ei jahtinud mitte hõbedast anumat, vaid selle sisu. „Pole saladust, et maailmas on tohutu hulk inimesi, kes on lihtsalt hullud Napoleoni teema suhtes. Nende hulgas on palju varakaid inimesi, kes on valmis maksma tohutut raha, et väejuhi süda omale saada,“ ütles ajaloolane Vitali Hvalei.

Kas anum südamega on varastatud, saab kindlaks teha ainult kalli ajaloolis-arhitektuurilise ekspertiisiga suurte restaureerimistööde raames, mida kohalik eelarve ei võimalda. Kohalikud võimud pöördusid selles küsimuses Venemaa kultuuriministeeriumi poole.