Harju maakohtus algas eile protsess eelmise aasta detsembris Maakri tänaval äripartneri mõrvas ja tükeldamises süüdistatava soomlase Markus Pasi Pönkä (22) üle. Pönkä kaitsja Andres Simsoni väitel oli tegu enesekaitsega.

“Tegu oli enesekaitsega, mis ei väljunud hädakaitse piiridest,” põhjendas Simson kohtus Keijo Petri Mikael Salo (21) selga tulistamist ja ketaslõikuriga tükeldamist Maakri tänava korteris. Väitega ei nõustunud Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Jüri Kasesalu, kelle kinnitusel on Pönkä süü keskkriminaalpolitsei kohtueelsel uurimisel hästi tõendatud ja hädakaitsest pole põhjust rääkida.

Soomest väljasõidu keeld

Mõrv toimus Soome firmadelt väljapetetud raha jaotamisel tekkinud tüli ajal. Kohtus viibinud ohvri isa Jouni sõnul kohtusid noormehed möödunud aasta kevadel Helsingis, kui Salo asus tööle Pönkä internetidomeenide müügiga tegelevas firmas.

“Äri seisnes selles, et ettevõtetele teatati nende domeenikasutusõiguse peatsest lõppemisest ning pakuti müüa selle pikendust,” lausus Jouni. Tema väitel soikus firma tegevus peagi ning hakati otsima muid rahateenimisvõimalusi. Ohvri ema Kirsi selgitusel oli pojale seoses varasemate kriminaalasjade uurimisega kehtestatud Soomest väljasõidu keeld, mida ta eelmisel suvel Pönkä soovitusel rikkus.

Vanemad käisid noormehel korduvalt Eestis külas. “Teadsime, et tema tegevus pole päris seaduslik,” nentis Kirsi, kuid pidas poega pigem Pönkä tankistiks. “Keijo oli rõõmus ja seltskondlik inimene, kes sõlmis meeleldi uusi tutvusi ning võis sellega seoses Pönkäle kasulikuks osutuda,” arvas Kisi.

Eelmise aasta 20. detsembrist vahi all viibiv Pönkä kinnitas kohtus, et saab süüdistusest aru, kuid süüdi ennast ei tunnista. Ohvri vanemad nõuavad Pönkält tsiviilhagi korras 140 000 euro suurust kahjutasu.

Kommentaar

Imbi Markus

justiitsministeeriumi rahvus-

vahelise õigusabi talituse juhataja

Ministeerium otsustab pärast Pönkä Eestis toimuva mõrva-

protsessi lõppu ja kohtuotsuse jõustumist, kas mees loovutatakse kohtupidamiseks ajutiselt Soomele.

Seoses kodumaal toime pandud majanduskuritegudega on Soome pool meile sellise taotluse esitanud, mille kohus ka rahuldas.

Teise võimalusena loovutataks Pönkä kohtumõistmiseks Soomele alles pärast siin mõistetud karistuse kandmist.

Kolmanda variandina antaks Pönkä vangide vahetuse korras karistuse kandmise jätkamiseks Soomele üle, koos õigusega menetleda sealset, loovutustaotluse aluseks olevat kriminaalasja.