IRli üks põhilubadusi valimistel oli kodualuse maa vabastamine maamaksust, see lubadus lisati ka koalitsioonilepingusse ja valminud on ka vastav seaduseparandus, mis on saanud vastuolulist tagasisidet. Ent tutvuks kõigepealt IRLi parlamendisaadikutest koduomanikega.

Alustada võiks koduomanik Tõnis Paltsust, kellele kuulub Toompeal 242 ruutmeetri suurune korter. Palts ei suutnud kohe oma maamaksu suurust öelda, ent Delfi arvutas avalike andmete põhjal, et selle suurus võiks jääda 10 800 krooni kanti.

Järgmisena võiks vaadata koduomanik Erki Noolt, kellele kuulub suurem osa ühest Kadrioru majast. Noole makstava maamaksu suurus on tema sõnul üle 15 000 krooni aastas.

Ent ka peaaegu kõigil teistel IRLi riigikogu liikmetel ja ministritel on kinnisvara ning enamasti on see just kallimat sorti. Tallinnas omavad IRLi liikmed kinnisvara peamiselt Kadriorus, kesklinnas, vanalinnas, Nõmmel ning ka Kalamaja on populaarne. Mitmed inimesed omavad kinnisvara Tallinna lähiümbruse kallimates piirkondades, ent mitte ükski IRLi riigikogu liige või minister ei oma korterit Tallinna mägedes, selgub kinnistusraamatust.

Tallinna inimestest on IRLil ridamisi riigikogu liikmeid ja ministreid, kelle maamaksu kohustus aastas jääb Delfi arvutuste kohaselt tuhandetesse kroonidesse. Miks? Sest IRLi liikmed elavad kallites piirkondades ja neil on tihti ka suured korterid ja majaosad.

Näiteks koduomanik Urmas Reinsalule kuulub Tallinna Kesklinnas Vana-Lõuna tänaval 209 ruutmeetri suurune korter, koduomanik Margus Tsahknale kuulub Rae vallas Peetri külas 99 ruutmeetrine korter, paljudele kuuluvad ka eraldi majaosad.

Keskmine Eesti inimene maksab oma kodu eest isegi väiksemat palka arvestades oluliselt vähem maamaksu kui riigijuhid. Maksu-ja tolliameti (MTA) pressiesindaja Anne Osveti sõnul ei oska MTA keskmise inimese maamaksu suurust öelda, sest erinevaid muutujaid on liiga palju. Küll on aga 230 000 kinnistut vabastatud maamaksust, sest selle maamaks jääb alla miinimumsumma, milleks on viis eurot.

Tallinnas mägede korterites elavad inimesed räägivad aga maamaksust pigem suurusjärgus paarsada krooni aastas.

Kas siis IRL tahab kaotada kodualust maad maamaksust, sest IRLi liikmeid hammustab maamaks valusalt? Nool eitab seda. Tema sõnul pole kodualuse maa maamaksust vabastamise aruteludel ükski IRLi liige kunagi rääkinud omaenda kodu maamaksust.

Noole sõnul ei ole lihtsalt riigikogu liikme palga juures ka 15 000 krooni suurune maamaks miski, mis probleeme tekitaks. Noole sõnul on küsimus koduomanikele pandavates koormistes. Lisaks kõrgele maamaksule on eramajade omanikele ka linna pandud kohustus koristada kõnniteedelt lund, lehti ja igasugu muud mustust, mis korterelamutes elavaid inimesi ei puuduta. Seega aitab kodualuse maa vabastamine maamaksust tema sõnul vähendada koduomanikel lasuvat koormust.

Palts omakorda leidis, et kodualuse maa maamaksust vabastamise juures ei tasu sellele läheneda raamatupidajalikult, vaid moraalselt. “Kodu on püha asi. See pole mingi maksuteoreetiline debatt, [rahandusminister Jürgen- toim] Ligi ja teiste raamatupidajate arvamus on kategooria madalam asja olemusest,” leidis Palts.

“See maks on olemuslikult vale, eriti Eestis, kus me tahame inimesi maaga siduda, see on üks väike samm inimeste Eestimaaga sidumiseks,” lisas Palts.

Palts oli nõus, et näiteks Lasnamäe elanikele on maamaks väike mure. “Hea, et Lasnamäel on see väike. Ent veelkord, küsimus on signaalis, kodu on nii armas, et seda ei maksustata.”