Mees, keda ameeriklased otsisid – bin Ladeni usaldusalune kuller – oli neile tuttav juba aastaid, kuid ainult hüüdnime pidi, mille andis USA-s vangis istuv mees. Neli aastat tagasi said ameeriklased teada kõnealuse mehe pärisnime ja kaks aastat tagasi saadi teada, kus ta elab, kirjutab USA Today.

Peagi hakati uskuma, et 2005. aastal ehitatud hoonetekompleks ongi see koht, kus bin Laden end varjab. Neli anonüümseks jäänud USA kõrget ametnikku rääkisid, kuidas operatsioon, mille käigus maailma ohtlikem terrorist tapeti, välja nägi.

Operatsioon algas reede hommikul kell 8.20 USA idaranniku aja järgi. President Barack Obama tegi teel Alabama osariigi tornaadokahjustusi inspekteerima otsuse saata väikesearvuline USA eriüksus helikopteritega bin Ladeni järele.

USA presidendi jaoks oli see kuid kestnud salajaste kohtumiste kulminatsioon. Väga vähesed inimesed Ühendriikides teadsid sellest, välismaal aga mitte keegi.

Obama juhtis sel teemal kokku üheksat rahvusliku julgeolekunõukogu kohtumist. Enamik neist peeti alates märtsi keskpaigast, kuid bin Ladeni redupaik sai teatavaks juba 2010. aasta augustis.

Villa, kus bin Laden end varjas, oli kaheksa korda suurem kui kõik naabermajad. See oli ehitatud kruusatee lõppu, arvatavasti bin Ladeni ja tema pere varjamise eesmärgil.

Villas polnud ei telefoni- ega internetiühendust. Elanikud põletasid kogu prügi, mille tekitasid.

Krunti ümbritsesevad viie meetri kõrgused müürid, milles on kaks valvatud väravat. Aknad puuduvad. Kolmanda korruse balkonit ümbritsevad kahemeetrised müürid.

Ametnikud pole ka praegu kindlad, kes koos bin Ladeniga elasid, kuid nad usuvad, et seal oli mitmeid tema perekonnaliikmeid, kaasa arvatud noorim naine. Miks valiti ründamiseks just pühapäev, jääb taas saladuseks.

Ründajad (kui palju ja kes nad olid, on taas saladus) saabusid helikopteritel. Bin Laden hakkas vastu, ja tekkis tulevahetus. Tema kullerid ja mitmed teised said surma, ilmselt ka üks bin Ladeni poegadest.

Üks kopteritest kukkus tehnilise vea tõttu alla. Kopteri pardal olnud hävitasid selle ja lahkusid teise kopteri pardal.

Obama lähimad abid kogunesid Valges Majas pühapäeval kell 13 kohaliku aja järgi. Tund aega hiljem kohtus nendega Obama, et saada ettevalmistustest viimane ülevaade. Kell 15.32 sai president viimase briifingu ja kell 15.50 öeldi Obamale, et bin Laden on tuvastatud. Kell 19.01 öeldi Obamale, et bin Laden on suure tõenäolisusega surnud.

Viimased briifingud sai Obama kell 20.30.

Järgmiste tundide jooksul helistasid Obama abid kongressiliikmetele, 2001. aasta 11. septembril hukkunute omastele ning teistele ja ütlesid, et president esineb pühapäeva õhtul tähtsa avaldusega.

Kell 23.35 astus Obama Valges Majas kaamerate ette ja ütles: „Täna õhtul võin ma teatada Ameerika rahvale ja maailmale, et Ühendriigid on läbi viinud operatsiooni, mis tappis Osama bin Ladeni.“