„Moraalne rahuldus on lääneriikides suurem kui sündmusest tulenev mõju terrorismivastasele võitlusele,“ ütles Mikser Delfile. „Sealhulgas kindlasti ka meile, kes me oleme selles aktsioonis juba aastaid osalised olnud.“

„Bin Ladeni tapmine on kauaoodatud sündmus,“ tõdes Mikser. „Kümme aasta on teda otsitud ja tohutud ressursid ja jõupingused on tehtud, selles mõttes on USA rahva eufooria mõistetav.“

Sellel on ka mõju president Obama mainele, kes käsitles oma eelkäija algatatud Iraagi operatsiooni kui tähelepanu kõrvalejuhtimist Afganistani sõjalt. „Kindlasti on see Obamale suur moraalne võit,“ lausus Mikser.

„Kindlasti on sellel väga oluline tähendus eeskätt terrorismivastases võitluses osalenud lääneriikidele ja ka avalikkusele,“ ütles Mikser, kelle sõnul on alates 11. septembrist olnud üleval küsimus, „kus on Osama bin Laden?“.

Oodata võib olla kättemaksu

„Omaette küsimus on, kui suur roll tal oli ja kas tema tabamine ja puudumine reaalselt kuidagi globaalset terrorismi aitab pärssida,“ arutles Mikser. „See ei ole sugugi sama kindel.“

Mikser märkis, et terrorivõrgustik oli suuresti lõdvalt seotud ja mitte ühtse vertikaalse juhtmisahelaga. „Isegi kui bin Laden oli seotud juhtimisega, siis see ei tähenda, et tema tabamine terrorismile otsese hoobi peaks andma.“

Mikser rääkis, et ei saa välistada, et seoses bin Ladeni tapmisega võib mõni rühmitus kavandada kättemaksuaktsiooni.

Kuigi Taliban deklareeris Afganistanis, et terrorismi kevadhooaeg on avatud, ei ole kindel, et Taliban peaks bin Ladeni tapmisele tavapärasest tugevamalt reageerima. „Loomulikul võib kättemaksu eeldada eelkõige neis riikides, kus al-Qaida või tema sõsarorganisatsioonid on tegevad,“ kõneles Mikser. Ta nimetas araabia maailma ja näiteks Jeemenit.

Kättemaksu võivad organiseerida ka need terroriorganisatsioonid, kes on deklareerinud ennast bin Ladeni jüngriteks. See sunnib lääneriike ja ameeriklasi tähelepanelikkusele.

Bin Ladeni surnukeha näitamist avalikkusele pidas Mikser võimalikuks. Sellel on tema sõnul tõendi väärtus, millega teisest küljest kaasnevad ja julgeoleku ohud ja riskid. Ta meenutas, et rahvale näidati ka Sadam Husseini hukkamist ning lekete ajastul pole võimatu ka videode avaldamine.

Röövitud eestlasi ei pruugi mõjutada

Kuna Liibanonis pantvangi võetud eestlaste röövijate identiteedist on vähe teada, siis on Mikseri sõnul raske hinnata, kas bin Ladeni tabamine võiks nende julgeolekule mõju avaldada.