"Meie rahvusvahelise õiguse ekspertide sõnul on Jovan Divjaki väljaandmine Serbiale mõeldamatu," ütles Michael Spindelegger Austria päevalehele Kurier antud usutluses, mis avaldati esmaspäeval, vahendab BNS.

Austria politsei pidas Divjaki kinni neljapäeva õhtul pealinna Viini Schwechati rahvusvahelises lennujaamas, kui ta oli teel Bosnia pealinnast Sarajevost Itaaliasse Bolognasse, et kohtuda humanitaarabitöötajatega.

Teda võidakse kinni pidada mitu nädalat, samal ajal kui Austria uurib dokumente, mis toetaksid Serbia väljasaatmistaotlust, ütles prokuröride esindaja Friedrich Köhl AFP-le.

Divjak on Bosnias sümbolkuju Sarajevo piiramise päevilt, mis oli kurikuulus vahejuhtum kolm ja pool aastat kestnud verises kodusõjas selles endises Jugoslaavia vabariigis.

Bosnia välisminister Sven Alkalaj ütles pärast Divjaki kinnipitamist, et viimane oli Jugoslaavia armee konvoid rünnanud üksuse juhte, kelle eestvedamisel tapsid sõdurid 1992. aasta rünnakus 18 sõjaväelast.

Mullu taotlesid Serbia võimud Suurbritannialt Bosnia endise presidendi Ejup Ganići väljaandmist. Ganićit süüdistati mitmete sõjaroimade jaoks korralduse andmises ning ka 1992. aastal eelmaninitud konvoi rünnakus osalemises.

Augustis lükkas Londoni kohus siiski tagasi Belgradi taotluse Ganić neile üle anda ning lubas tal viis kuud pärast kinnipidamist Bosniasse naasta.

Bosnia sõda horvaatide, moslemite ja serblaste kogukonna vahel tõi endaga kaasa umbes saja tuhande inimese hukkumise. Koduta jäi 2,2 miljonit inimest. Riik lõhestus kaheks poolautonoomseks piirkonnaks Moslemi-Horvaadi Föderatsiooniks ja serblaste Republika Srpskaks.

Divjak on alates sõja lõppemisest juhtinud haridusalast liikumist, mis väljastab stipendiume sõjas orvuks jäänud lastele, sõltumata tema päritolust.

Bosnia rahvuslasest karmikäeline serblasest president Milorad Dodik ütles reedel Divjaki kinnipidamise üle juubeldades, et viimane on osalenud ja pannud toime sõjakuritegusid.

Serblaste jaoks on endine kindral "kindlasti vastutav," ütles Dodik.

Divjak ütles Bosnia Viini suursaadiku vahendusel riigitelevisioonis FTV ette loetud kirjas, et ei tunne endal süüd kuritegudes, milles teda süüdistatakse.

Mitu Prantsuse ja Prantsuse-Bosnia ühisorganisatsiooni on kutsunud võime Divjak vabastama.

Sel nädalal 74 aasta vanuseks saav kindral on Prantsuse Auleegioni liige alates 2001. aastast. Tegemist on Prantsusmaa kõige kõrgema autasuga.