„Mul ei ole põhimõtet, et ei lähe luteri kirikusse,“ sõnas ta Delfile ning lisas siis vaikselt, et vaevalt Halliste kirikusse, kus presidendipaar jõulujumalateenistusel osaleb, mahukski. „Asi polegi kirikus ega jumala kummardamises, asi on pühalikkuses.“

Kirikuõpetaja ametist loobumise järel õppis Gaston jumalat usaldama. „Ma ei ole hätta jäänud, ma ei ole kuskil palgal, aga kuidagi on hoitud see elu,“ kuuldus ta häälest imestust. Viimaste kuudega on ta palju rohkem hakanud aru saama inimeste headusest ning maal süveneb ka kogukonna tunne. „Näiteks naabril on kaks lehma, me saame tema käest piima ja kui meil hetkel ei ole raha, siis me saame selle lihtsalt võtta ja kui saame raha, siis maksame. Maal on turvaline elada,“ kinnitas ta.

Ka lapsed ei jäänud jõuluõhtul kingita. „Siin Lõuna-Mulgimaal on selline nelipühilaste kauplusekett nimega Vikerkaar, seal on imetoredad ja odavad asjad, mida tuuakse Rootsist. Täna leidsime näiteks tüdrukule kangasteljed 10 krooniga;“ rõõmustas ta.

Hirmu tõttu ei pea midagi tegema

Ameti maha panemist Gaston ei kahetse, vastupidi. „Olen endale ja jumalale lähemale kasvanud, see usalduse küsimus, ma lihtsalt ei ole nõus sellega, et inimesed peavad vastumeelselt tegema mingeid tegevusi, hirmu tõttu, kas arved saavad makstud või ei saa,“ usub ta, et inimene võib elada ja hakkama saada niimoodi, et teeb seda, mis talle meeldib ja nii palju kui meeldib.

„Ma arvan, et on võimalik. Ma ei hõiska, mul on alles viies-kuues kuu pärast palgatööst loobumist, aga ma tunnen imelist hoidmist, mingid asjad juhtuvad ootamatult. Niipea kui sa hakkad muretsema, siis sa oledki mure sees ja asjad ei lahene. Aga kui arve tuleb ja sa lepid abikaasaga kokku, et me nädalavahetusel ei muretse selle pärast ja kui sa lased selle mure seesmiselt lahti, siis asjad lahenevad,“ on ta imelist hoidmist kogenud. „Või siis keegi helistab ja ütleb, et sa tulid mulle meelde, et kuidas te hakkama saate? See aeg on pannud mind rohkem aru saama, et inimesed on head. ja need ei ole ainult kristlased vaid tavalised inimesed, ilmikud.“

Hingehoid internetist

Uuele aastale läheb Gaston vastu, rahu südames. „Mul on see kogemus olemas, elu kannab sind, kui sa usaldad. Ja mul ei jäänudki muud üle kui usaldada, sest ega siin maal ei ole nii, et saad hops, teisele tööle.“ Ometi on teda aidanud ootamatud tööpakkumised ning ta lõi ka veebilehekülje, kus pakub inimestele hingehoidu. „Osa materjalist, mida olin plaaninud raamatusse panna, avaldasin ma oma veebilehel eluselu.ee, seal on päris palju mu viimase aja töid ja tegemisi kirjas,“ rääkis ta, et kirikuõpetaja juurde inimene tulla ei taha, aga nüüd on võimalus hingeabi saada ka anonüümselt interneti kaudu.