ETV saates "Vabariigi kodanikud" arutleti täna äsjase ERSO skandaali taustal Eesti kultuuri hetkeseisu üle. Stuudios on Kunstnike Liidu president Jaan Elken, helilooja ja Tallinna Muusikakeskkooli direktor Timo Steiner, tõlkija ja kirjastuse Varrak peatoimetaja Krista Kaer ja riigikogu liige Enn Eesmaa.

Kaer selgitas, et tõlkijate ja eriti kirjanike olukord on hetkel üsna raske. Tõlkijad peavad elatise eesmärgil kiiruga suuri koguseid tõlkima ning seetõttu pole aega süveneda ja selle all kannatab omakorda kvaliteet. "Masu on üsna kõvasti tunda andnud, ka kirjastajatele."

ERSO skandaali kommenteerides nentis Kaer, et kultuuribürokraadid ei oska loomeinimestega hakkama saada. "Aga väga tore, kui kultuuriinimesed suu lahti teevad. Kellelegi ei ole vaja taltsast kultuuri."

"Kui siia kutsuda tähti, siis peab arvestama, et tähed on nõudlikud. Sellest võiks õppust võtta," lisas ta.

Ideed, et Eestis võiks erasektorist pärit metseenid rohkem kultuuri toetada, ei pidanud ta lähiajal väga tõenäoliseks. "Metseeniks saab üldjuhul kolmas põlvkond. Meil on alles röövkapitalism."

Samuti rõhutas Kaer, et eesti kirjanikul ei ole kuhugi mujale parema palga peale minna, sest eesti keel on see, milles nad kirjutavad.

"Kui kõht lõpuks täis saab, siis pole enam võib-olla inimesi, kes eesti keeles loeksid, eesti muusikat kuulaksid või eesti kunsti hinnata oskavad," lausus Kaer väite kohta, et olukorras, kus majanduslik olukord on raske, peabki kultuuri kui luksuse arvelt kokku hoidma.

Elken: Eestis tuleb paratamatult kultuurile peale maksta

"Eesti kunstiturg ei saa kunagi selliseks, et riigi rahakotist oleks võimalik loobuda. Väikeses riigis tuleb kultuurile paratamatult peale maksta. Väga palju valikuid tuleb teha ja selleks ongi tarka ministrit vaja," rääkis oma valdkonnast Jaan Elken.

Steiner: kuidas saab küsida, kas ERSOt on vaja?

Timo Steineri sõnul oli näha, kuidas Neeme Järvi kohalolek oli ERSOle hea töölaine andnud. "Nüüd on see katkenud. See on kurb."

Steiner imestas ka selle üle, et kui isegi 1990. aastate raskel majanduslikul perioodil ei arutletud tõsiselt selle üle, kas ERSOt on vaja, siis nüüd on selline arutelu tekkinud.

Eesmaa: tegemist on suhtlusprobleemiga

Keskerkondlasest poliitik Enn Eesmaa aga sõnas, et teda hämmastab kõige rohkem suhtlemisprobleemide esilekerkimine kultuuriministeeriumis. "Asi polegi niivõrd põhimõtteliselt vales kultuuri rahastamises, pigem on tegu suhtlusprobleemidega."

Samuti arvas ta, et kultuuriametnikud peaksid omama enda kureeritavas valdkonnas ka kogemusi. "Kui üks arvab, et kultuuri näol on tegu luksusega ja teisele on see elu- ja tööküsimus, siis on konflikt lihtne tekkima."

Eesmaa sõnul tuleks sarnaselt äsjasele spordikongressile kutsuda probleemide üle arutamiseks kokku ka kultuurikongress. Poliitik tõi võrdluseks ka 1988. aastal toimunud loominguliste liitude pleenumi.

"See puhastas õhku väga, isegi sedavõrd, et paljud arvavad, et sellest sai alguse Eesti vabanemine," lausus Eesmaa.