Kui autojuht peaks olema sunnitud äkiliselt pidurama, lendaks Kuningas tagaistmelt pea ees otse esiaknasse, tüdrukud vastu esistmeid.

2009.aastal sai Eestis liiklusõnnetustes surma napilt sada inimest. Maanteeamet kuulutas selle eduka liiklusaasta suurtegijaks turvavöö. Ameti jaanuarikuist pressiteadet tsiteerides: kui möödunud, 2009. liiklusaastal vähenes Eesti liikluses hukkunute arv paari aasta tagusega võrreldes ligi kaks korda, siis lahtise turvavööga sõitnud hukkunute arv langes üle kolme korra.

Muidugi on aimatavad põhjused, miks reklaamis turvavööd lahti on – reklaamitegija ei oleks saanud noori kobarasse kokku tuua, kui turvavöö oleks segamas olnud. Kuid kahjuks saadavad reklaamitegija ja reklaami heaks kiitnud tellija samas ka noortele tahtmatult sõnumit turvakäitumise kohta. Samas usun, et nii reklaami tellinud mobiilsidefirma juht ja turundusinimesed kui reklaami tegijad paluvad oma lastel autos turvavööd kinni panna.

Kirjatüki mõte ei ole rünnata Elisat. MINTi reklaam on lihtsalt hetkel ajakohane näide paljude aasta jooksul esile kerkivate juhtumite seast, kus uue toote-teenuse reklaamis või telesaates-filmis ohverdatakse mõjukuse või kunstilise ilu saavutamiseks normid, mida tavaelus mõistlikuks peame ja mille järgmisele nii seaduse sunnil kui sotsiaalreklaamides üles kutsutakse.

Ettevõtjad on aasta-aastalt hakanud aina enam rääkima sotsiaalsest vastutusest. Ettevõtte sotsiaalne vastutus aga ei tähenda ainult spordiürituse või loomade varjupaiga toetamist. Sotsiaalselt vastutustundlik ettevõte järgib inimesi hoidvaid väärtusi ja käitumisnorme läbi oma tegevuse, ka oma toote reklaami tellides, vastu võttes ja eetrisse lubades.

Tulles tagasi MINT reklaami näite juurde - meil kõigil oleks ka maksumaksjatena kasu sellest, kui reklaam edastaks lisaks uue toote müügile ka pildise sõnumi, et autos on normaalne sõita kinnitatud turvavööga. Maanteeamet saaks ajapikku vähendada oma kulusid turvavöö kinnitamise kampaaniatele, politsei saaks turvavöö kontrollreidide asemel tegeleda muuga ning vähenenud vigastatute arvust oleksid väiksemad ka haigekassa kulud.

Rääkimata rõõmust, et vähem perekondi jääb murest puutumata. Ja Marten Kuningas esiklaasi lendamata.