Noorte agentide tegevust Peterburis koordineerinud Anna Bukovskaja pettus Kremli-meelses noorteorganisatsioonis Naši ja otsustas kõik ajalehele St. Petersburg Times ära rääkida, vahendab Ilta-Sanomat.

Bukovskaja sõnul koordineeris ta 30 noorest koosnenud gruppi, kelle ülesanne oli sisse imbuda mitmetesse organisatsioonidesse, sealhulgas keelatud natsionaalbolševikud, Jabloko noorteorganisatsioon ja Oborona.

Nooragendid kogusid andmeid muuhulgas opositsiooniliikumiste kavandatavate kampaaniate kohta. Nad andsid edasi organisatsioonide liikmete isikuandmeid, fotosid ja telefoninumbreid.

Bukovskaja sõnul ei olnud tõeline nuhkimiskeskus organisatsioon Naši, vaid agendid värvati spetsiaalselt Kremli poolt. Andmete kogujana tegutses Bukovskaja sõnul Vladislav Surkov, kes on praegu president Dmitri Medvedevi kantselei asejuhataja.

Bukovskaja väitel tegutses ta nooragentide koordinaatorina umbes aasta. Oma palgaks nimetas ta 40 000 rubla (~13 000 krooni) kuus. Agendid said 20 000 rubla suurusi kuuhüvitisi.

Venemaa opositsiooniliikumised on olnud väga teadlikud sellest, et nende tegevust jälgitakse.

Bukovskaja ise liitus kuus nädalat tagasi Jabloko noorteorganisatsiooniga. Pärast liitumist avalikustas ta, et oli teinud seda sisseimbumise eesmärgil. Jabloko endine noortejuht Ilja Jašin ütleb nüüd, et on mures Bukovskaja turvalisuse pärast.