Valitsuse ülestunnistus riiklikus telekanalis ja lehtedes sisaldas endas varjatud hoiatust endise Birma 53 miljonile inimesele. Viimase kuu aja jooksul on toimunud mitmeid protestiavaldusi sõjaväelise valitsuse ning järsult kasvavate kütuse- ja toiduhindade vastu, kirjutavad Deutsche Welle ja Reuters.

„Mõned protestijad, sh kuus munka, kes hoidsid käes keppe ja mõõku, lõid oma relvadega ametiisikuid,” ütles režiimi üks peamisi hääletorusid, väljaanne Myanmari Uus Valgus.

Demonstratsioonil peeti kinni vähemalt kümme munka. Mungad nõuavad valitsuselt, et see vabandaks vägivaldse sekkumise pärast hiljutisel järsu kütusehindade tõusu vastu peetud meeleavaldusel.

Munkade kasvav osalus protestides on märgiks sellest, et möödud kuul kütusehindade järsu tõusu põhjustatud rahutused on süvenemas. Mungad mängisid pearolli 1988. aastal toimunud massimässus.

Viimaste nädalate jooksul toimunud meeleavaldustel on sõjavägi püüdnud end tagaplaanile hoida, kuid sõdurid tulistasid hoiatuslaske ühe munga suunas kaks nädalat tagasi Pakokku linnas toimunud protestiavaldusel.