Ehkki ametlike kokkulepete sünnini läheb veel aega ja välistada ei saa ka kõneluste karilejooksmist, soovib suur hulk valimistel oma hääle andnuid, et Reformierakond teeks valitsuse koos Isamaa ja Res Publica liidu ja sotside/rohelistega. Võib väita, et suur hulk hääli olid nn protestihääled Keskerakonna vastu. Osa neist läks Reformierakonnale ning teine suurem osa Isamaa ja Res Publica liidule. Eks jagunud protestihääli ka teistele erakondadele.

Aga ega Keskerakondki maga. Neilgi on oma delegatsioon koos ning ei maksa arvata, et nad ootavad, kuni Reformi kõnelused IRL-I ja sotsidega ummikusse jõuavad. Rohkem või vähem ametlike kontaktide käigus käivad juba praegu Reformi kõnelused ka Keskiga — ja täna hommikul algavad need ametlikult. Valimisööst peale käib vastastikune maakuulamine ja meeleolude kompamine: mida pakutakse, milles tehtaks järeleandmisi. Viimastes mõjutavad erakondi kindlasti ka rahastajad, kelle huvi on loomulikult see, et rahastatu pirukat jagama pääseks.

Kui Keskerakond on nõus mõned olulised järeleandmised tegema, siis ei saa sugugi välistada, et Reform peab IRL-i ja sotsidega kõnelusi ainult vormitäiteks, mängib ikkagi Keskiga kokku ja teeb lõpuks nendega valitsuse. Ansip kinnitused, et kõnelusi sotside ja IRL-iga peetakse asja üle, aga liitu Keskerakonnaga ei välistata, ainult suurendavad hirme.

Ehkki enne valimisi Reformierakonna ja Keskerakonna kokkuminekust palju räägiti ja paljud kunagised Reformi toetajad loobusid oravate poolt hääletamast just „keskerakonnastumise” tõttu, tunduks sellise liidu sõlmimine nüüd, pärast valija tahte teatavakssaamist, avalikkusele näkku sülitamisena.