ATVde rataste all on kannatada saanud ka Haanja rajad, Võru-Haanja suusarada ning Kubja metsaalune. Pahategijaid on aga keeruline teolt tabada, kirjutab Võrumaa Teataja.

Võru metskonna palgatud Haanja rajameister Avo Press pressis eelmisel reedel mootorsaaniga sisse Vällamäe 3,6 kilomeetri pikkuse suusaraja, et nädalavahetusel talvisesse loodusesse tulevatel suusatajatel oleks hõlpsam liikuda.

Pühapäeva õhtuks oli tema töö nullitud, sest keegi oli oma maastikusõidukiga rajale sügavad roopad tekitanud.

Haanja vallavanema Juri Gotmansi andmeil sõideti ATVdega paar nädalat tagasi ka Haanja spordikeskuse radadel. Arvestades, et tänavu on lund niigi vähe ja raja tegemine keerukas, mõjub see eriti rusuvalt. Sügavad ja laiad roopad on sisse sõidetud ka äsja valminud Võru-Haanja suusarajal.

Vällamäe on sihtkaitsevööndis maastikusõidukiga sõitmine keelatud, välja arvatud riigi loal ja teaduslikul eesmärgil. Nädalavahetusel seal sõitnutel polnud neist kumbagi.

Tabada on ATVga sõitjaid on aga keeruline, sest sõidukitel pole numbrimärke, juhi äratundmist raskendab ka kiiver.

Võrumaa keskkonnainspektsiooni juhtivinspektor Uno Minka andmetel sõidab Kose piirkonnas ATVga kolm-neli umbes 13aastast poissi. Tema kinnitusel on poiste vanematega sel teemal räägitud, kuid tulemust pole see andnud. „Kui vanematel on 100 000 krooni ATV ostmiseks, siis leidku ka koht, kus sõita,” ütles Minka.

Tema sõnul on parem, kui noored tegelevad uimastite tarbimise asemel näiteks motospordiga, kuid maastikusõidukiga sõites tuleb eeskirja järgida. Samuti tuleb Minka hinnangul tagada järelevalve, et noored kaela ei murraks.