Halba enesetunnet esilekutsuv viirus tegi enne talvist koolivaheaega lasteasutustes ja peredes tugevat laastamistööd, kirjutab Järva Teataja.

Järvamaa haigla ravijuht Uno Kiplok tunnistas, et tõvest ei jäänud puutumata ka haigete abistajad, näiteks olid viirusega hädas kiirabiarstid.

Tervisekaitseinspektsiooni pressiesindaja Eli Lilles sõnas, et tegemist pole millegi müstilisega. “See on Norwalki ehk noroviirusnakkus, millesse haigestumine on talvekuudel sagenenud.”

Kergesti levib veel rotaviirusnakkus, mille haiguspilti iseloomustavad palavik, iiveldus–oksendamine ja vesine kõhulahtisus, juurde võivad tulla peavalu ja lihasvalu.

Rotaviirusnakkus levib peamiselt laste seas, kuid võib peredes tabada ka täiskasvanuid, nakkus levib fekaal–oraalsel teel ja osalt piisknakkusena.

Ka tervisekaitseinspektsiooni peadirektori Tiiu Aro kinnitusel pole tegemist millegi erakordsega. “Et need viirusnakkused levivad peamiselt elukondlikult ning toidu ja veega, ei tohiks unustada esmaseid hügieeninõudeid, näiteks kätepesu,” selgitas ta. “Samuti peab jälgima toiduohutust.”

Aro lisas, et soolenakkuste vastu on ennast raske kaitsta, kuid erandina on võimalus kaitsesüstida end rotaviirusen­teriidi vastu.