Skandaali tekitanud neiu olnud peaaegu nõus intervjuud andma, kui mitte kaitseliit poleks seda karmilt ära keelanud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kaitseliidu pressiesindaja Tanel Rütman selgitab, et otseselt intervjuu andmist keelata ei saa. “Soovitasime, et tema enda huvides on pressiga mitte suhelda.”

Mittesuhtlemine oli kaitseliidu peastaabis esitatud soovitus, kus neiuga kohtusid kaitseliidu ülem ning Tallinna ja Nõmme malevkonna pealikud. “Kui ta leiab, et ajakirjandusega suhtlemisest on ikka kasu, siis ta seda ka teeb,” lausus Rütman. “Aga kuna ta oli hämmingus kõigest, mis järgnes kõrvarõngaste kandmisele, siis on meie kõigi huvides, et asi vaibuks. Pressis esinemine võib huvi juurde kütta, ta eraelu võib kannatada.”

Neiu oli paraadil tankitõrjerühma meeskonnas. Pilt tehti temast paraadile järgnenud relvanäitusel.

Rütmani sõnul tunnistas neiu vahetu ülem on tagantjärele, et pani kõrvarõngaid tähele küll, ja möönab, et oleks pidanud märkuse tegema.

Neiu on kaitseliidu staažikas liige. Ta on aktiivne kaitseliitlane, osaleb õppustel ja muudes tegevustes.

Haakristiga kõrvarõngaid on neiu Rütmani sõnul kandnud varem päris tihti. Need kõrvarõngad on tal olnud aasta aega.

Rütmani sõnul ei pannud neiu haakriste kõrva spetsiaalselt paraadi jaoks. “Ta on põhjendanud, et kandis seda kui õnne, mitte kui natsirežiimi sümbolit. Samas ma ei tea, miks ta pani sel päeval kõrva just need kõrvarõngad.”

Tekkinud skandaal oli neiu jaoks ehmatav. “Paraku on nii kaitseväes kui ka kaitseliidus sätestamata, kuidas ja milliseid ehteid võib kanda. Kui selles juhtumis on midagi head, siis see, et reglementeeritaks ehete kandmine,” lisas Rütman.

Juhtumijärgset teenistuslikku juurdlust viib läbi Tallinna malev. “Täna karistust veel pole, juurdluse lõppemise järel otsustatakse, kas karistada ja kuidas,” lausus Rütman.