Lukašenka sõnul on mõlemad riigid koostanud nimekirja kriitiliselt tähtsatest elektroonikakomponentidest ja Valgevene tööstus on juba hakanud täpsustamata mikroelektroonikat Venemaa ettevõtetele tarnima.

17. märtsil hindas ISW, et Valgevene võib Venemaa jaoks hõlbustada sanktsioonidest kõrvalehoidmist ning Hiina võib Valgevene kaudu Venemaale salaja kaupu ja seadmeid tarnida. USA välisministeerium kehtestas alates selle aasta 24. veebruarist sanktsioonid mitmele Valgevene kaitseüksusele ja karmistas Valgevenesse saadetava eksportkauba kontrolli. Kuid need sanktsioonid ei pruugi olla piisavalt ulatuslikud, et takistada Valgevenel saata Venemaale relvasüsteemides kasutatavaid elektroonikakomponente ja muid kahesuguse kasutusega tehnikat.

Neljapäeval avaldas väljaanne Politico raporti, mille järgi on ka Hiina Venemaaga kuid koostööd teinud ning Venemaale relvi ja muud sõjavarustust tarninud. Praegu pole kindel, kas Venemaa kasutab Hiina saadetud relvi Ukraina lahinguväljal, kuid näiteks Hiina ettevõtte DJI droone on Ukrainas märgatud kuude kaupa.

Jaga
Kommentaarid