Kinnipeetute hulgas on kaks Eesti kodanikku ja üks Eesti elamisloaga Venemaa kodanik. Üks kinnipeetu on Aivo Peterson.

Kuna kõigi kolme puhul esmased menetlustoimingud alles kestavad, pole üksikasjalikumatele küsimustele uurimise kohta võimalik veel vastata.

2023. aasta riigikogu valimistel kandideeris Aivo Peterson Vasakpartei nimekirjas ning kogus Ida-Virumaal üllatuslikult suure hulga hääli - 3968. Sellega kindlustas ta erakonnale järgmiseks neljaks aastaks riigieelarvest makstava toetuse.

Valimiste eel külastas Peterson Venemaa okupeeritud alasid ja teenis sellega Eestis tugeva pahameele. Intervjuus Eesti Ekspressile ütles Peterson, et peab end patrioodiks ja rahu eest kõnelejaks. Rahvadiplomaadiks. Just see olevat põhjus, miks ta okupeeritud aladelt videosid postitab. Ta möönis, et „ilmselt“ toimus reis Vene eriteenistuse heakskiidul.

Eesti Vabariigi vastase suhte loomises ja pidamises süüdi mõistetud isikuid võib oodata reaalne vangistus. Karistusseadustiku paragrahv 2351 lõige 1 lubab määrata kuni kuus aastat. „Suhte loomise või pidamise eest välisriigiga, välisriigi organisatsiooniga või välisriigi ülesandel tegutseva isikuga eesmärgil panna toime käesoleva seadustiku §-s 231, 232, 233, 234, 2342 või 235 sätestatud kuritegu – karistatakse kuni kuueaastase vangistusega,“ sedastab õigusakt.

Just selle paragrahvi alusel mõisteti süüdi Maardu gümnaasiumis majahoidja ametit pidanud Sergei Seredenko. Harju Maakohus tunnistas läinud sügisel Vene-meelse poliitilise aktivisti Sergei Seredenko süüdi Eesti Vabariigi vastase suhte loomises ja pidamises ning mõistis ta viieks ja pooleks aastaks vangi, mis on pikem kui prokurör taotles.

Kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu rääkis tänavu aprillis ERR-ile, et Seredenko on näide sellest, kuidas inimene valmistab ette Kremlile vajalikke jutupunkte, millele Kreml ja Venemaa välisministeeriumi hiljem viitavad ja mis lähtub loogikast, et tuleb oma kasulike agentide kaudu luua konteksti, et vajadusel õigustada sekkumist.

Seredenkot kahtlustati tema sõnul koostöös Vene eriteenistustega. Just sellist suhet tunnistas Eesti Ekspressile ka Aivo Peterson, mööndes, et „ilmselt“ toimus tema Donbassi-reis Vene eriteenistuse heakskiidul.

Kriminaalmenetlust juhib riigiprokuratuur ja viib läbi kaitsepolitseiamet.