Sotsiaalkomisjoni esimees Helmen Kütt selgitas, et kultuuriminister Piret Hartman saatis täna komisjonile kirja palvega eelnõu menetlemine peatada. „Tunnustan ministrit, kes palus eelnõu menetluse peatada, sest nii lühikese ajaga pole võimalik baleriine, vokaalsoliste ja puhkpillimängijaid väärtustavat ja neile kindlust andvat paketti välja töötada ja maandada nende hirmu väljatöötatud aastate pensionita tuleviku ees,“ märkis Kütt. „On oluline, et uus ja valitav riigikogu ning valitsus selle teema kohe uuesti arutluseks võtaksid, kui on välja töötatud ka meetmed ning inimestele tagatakse kindlus,“ lisas ta.

Sotsiaalkomisjoni aseesimees Siret Kotka avaldas kahetsust selle üle, et selline kultuuriinimesi kahjustava mõjuga seaduse eelnõu üldse valitsusest Riigikogusse jõudis.

Sotsiaalkomisjon tegi tänasel istungil ettepaneku saata valitsuse algatatud soodustingimustel vanaduspensionide seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu (710 SE) täiskogu ette kolmandale lugemisele ja ettepanek ei leidnud häältega viis viie vastu toetust.

18. jaanuaril riigikogus teise lugemise läbinud eelnõuga sooviti sätestada soodustingimustel vanaduspensionide ja väljateenitud aastate pensionide reform. Kavandatud pikaajaline üleminek võimaldaks sooduspensioni määramiseks puuduoleva staaži juurde omandada või olukorraga kohaneda ja valmistuda vajaduse korral karjääripöördeks.