Delfi „Valimisstaabi“ stuudios olid Kristen Michal Reformierakonnast ja Taavi Aas Keskerakonnast, et rääkida vastavalt oma partei nägemusest, kuidas peaks järgmise nelja aasta jooksul arenema Eesti majandus. Stuudios läks kõvaks vaidluseks, sest põrkusid erakondade vastakad seisukohad, mida on täpsemalt vaja teha majanduse edendamiseks. Saatejuhi kohal istus Raimo Poom.

1x
00:00

Keskerakonna vaates peaks majanduse edendamiseks suunama eri valdkondadesse toetuste ja riiklike tellimuste näol palju raha. Erakond lubab miljardi euro suurust süsti, et majandust turgutada. Keskerakonna endine majandusminister Taavi Aas teatas alustuseks kohe, et see programm vastab maailmas toimuvale, ja rääkis, et Reformierakonna majandusteooria enam ei kehti.

„Vaatame ikka seda tänast maailmapilti majanduses, siis Reformierakonnaga diskuteerides julgen kohe öelda, et Milton Friedmani teooriad enam tänases maailmas ei kehti. Oleme kogu aeg olnud nende suhtes kriitilised, nüüd tuleb öelda, et see aeg on ikka päris otsa saanud,“ rääkis Aas.

Aasa sõnul toetavad riigid oma majandusi praegu pigem kriisides kui tavaolukordades. „Hiljuti vastasin küsimusele, kuidas rohemajandust järjele aidata. Siin pole midagi teha, kõik riigid üheltpoolt toetavad seda ja teiselt poolt toetavad ettevõtteid, et need tuleksid just nimelt nende riikidesse. See on tänane reaalsus ja Eesti ei saa siin kuidagi teistmoodi käituda. Saksamaa toetab ettevõtlust 7%-ga SKP-st. On kõlanud hääled, kas see on hästi või halvasti, aga nii see on. Ma arvan, et ei saa kuidagi teistmoodi hakkama. Tahame panustada teedeehitusse, infrastruktuuri ehitusse – see on tänases olukorras ainuõige,“ rääkis Aas.

Kristen Michal aga seletas vastuseks, et riigi majandusedu tagab see, kui riik on kindlalt kaitstud. „Eriti kui naabriks on Venemaa, kes armastab teistes riikides sõdida ja tappa tsiviilisikuid, naisi ja lapsi.“

„Teine on üldine ärikeskkond, kui lihtsad on regulatsioonid, kui selge on maksusüsteem, kui püsiv ja stabiilne on maksusüsteem ja kui lihtne on teha toiminguid e-kanalites. Ja lisaks on kindlasti ka kvaliftseeritud tööjõu olemasolu. Need on ka ettevõtjate ootused Eesti riigilt. Tarbetu ülereguleerimise ja bürokraatia ning ka isegi valimatu toetamise asemel tahetakse mõistlikku ärikeskkonda, etteaimatavat maksusüsteemi ja tööjõu olemasolu,“ sõnas reformierakondlane.

Samas ei välistanud Michal, et majandust võib olla vaja ka toetada. „Mis puudutab Taavi Aasa räägitud majanduse võtmest, siis vastutsükliline investeerimine võib olla majanduse võti. Seda on ka meie ajastutel samamoodi tehtud, tehakse tõenäoliselt ka tulevikus. Kui ehitushinnad lähevad odavamaks, siis seda ka tehakse,“ sõnas Michal.

Kuid minnes nägemusest konkreetsemaks: kuidas võiks konkreetselt väljenduda Reformierakonna või Keskerakonna programmi elluviimisel saadav edu – on see kiiremas majanduskasvus, tööhõives? Kas Michal ja Aas suudavad anda konkreetse vastuse, kui palju nende majandusprogrammid siis palku tõstaksid? Kuula saatest, kas saad poliitikutelt selged vastused.

Reformi- ja Keskerakonna majandusvaldkonna pikaajalised käilakujud vaidlevad stuudios tuliselt, kumma nägemusel on rohkem eeliseid, kes neist ehitas rohkem maanteid ja mismoodi saab rohepööret ellu viia.